OSTATI HIDRIRAN

Može se izdvojiti barem pet važnih razloga zbog kojih se topla voda više preporučuje za piće od hlađene.

Nema sumnje da je konzumacija vode naročito korisna za fizičko i mentalno zdravlje. Bez obzira na to je li ledeno hladna, topla ili sobne temperature, voda je najbolji način da ostanete hidrirani.

topla voda

Dok su prednosti za zdravlje dobro poznate, šta je s koristima koje pruža topla voda i njeno konzumiranje? Povećava li ona hidrataciju ili nudi dodatne prednosti?

Thirsty Work je izdvojio pet razloga zašto je konzumacija tople vode dobra za vas.

1. Otklanja zapušenost

Jedna od ključnih prednosti konzumacije tople vode za gotovo svakoga je njena sposobnost da olakša simptome kašlja, prehlade i zapušenih sinusa. Para i povišena temperatura tople vode ubrzavaju kretanje sluzi u nosu i grlu koje može izazivati nelagodu. Takođe može ublažiti bol u grlu.

2. Povećava detoksikaciju

Pijenje tople vode posebno je delotvorno u detektovanju i ispiranju toksina iz vašeg tela. Topla voda aktivira hipotalamus podizanjem telesne temperature, što deluje kao regulator topline. Ovaj proces potiče znojenje, oslobađanje toksina i prirodno čisti naša tela.

3. Zaštita zuba

Svi koji imaju karijes ili osetljive zube znaju koliko je bolno piti ledeno hladnu ili čak vodu sobne temperature, što neće učiniti ništa dobro za te zube. Konzumacija tople vode pružiće vam isti nivo hidratacije, ali na mnogo ugodniji način – bezbolno. Osim toga, pružiće olakšanje osetljivim zubima.

4. Olakšava probavu

Voda je dobra za vaš probavni sistem generalno, budući da pomaže olakšati prolaz hrane kroz telo. Međutim, još jedna ključna prednost konzumacije tople vode je da olakšava proces probave. Topla voda pomaže bržem razlaganju hrane od hladne ili sobne temperature vode, tako da možete bolje i brže probaviti hranu, smanjujući rizik od zatvora.

5. Poboljšava cirkulaciju

Topla voda je vazodilatator. To znači da topla voda pomaže proširiti krvne sudove i poboljšati cirkulaciju, dok hladna voda može uzrokovati njihovo sužavanje. Ovaj poboljšani protok, makar privremeno, može pomoći našim mišićima i vitalnim organima da se opuste, smanjujući stres i potencijalnu bol.

Pripazite da je voda ipak dovoljno rashlađena da je možete sigurno piti.

Izvor: N1