IZ PRVE RUKE

Milioneri, iako imaju znatno više finansijskih sredstava od većine ljudi, često pristupaju novcu na drugačiji način i vode računa o svojim finansijama.

Iako se to može razlikovati od osobe do osobe, evo nekoliko zajedničkih stvari na koje mnogi milioneri ne troše svoj novac:

milioneri

Prerađena i upakovana hrana

Da bi dali prioritet svom zdravlju, prestali su da kupuju nekvalitetne, prerađene proizvode i umesto toga su se opredelili za organsku ili zdravu hranu bez konzervansa.

Često su tražili proizvode koji se mogu nabaviti u njihovom rodnom mestu i posećivali pijace koje su poznate po visokokvalitetnim proizvodima i mesu, naveo je CNBC.

Jeftini proizvodi

Odbili su da troše novac na najnovije modne trendove, ili jeftin i loše konstruisan nameštaj. Umesto toga, mnogi su radije ulagali u bezvremenske kvalitetne komade za svoj ormar i dom.

Često je cena bila dva do tri puta veća od nisko kvalitetne odeće i nameštaja, ali bilo im je razumnije da potroše više novca, jer bi to i dalje bilo jeftinije od konstantne popravke ili zamene nekvalitetnih stvari.

Velike popravke kuće ili automobila

U istom duhu, mnogi milioneri su rekli da bi, ako postoji ta opcija, radije potrošili novac na potpunu zamenu stvari kao što su krovovi, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, peći, pa čak i automobili, umesto da ulože svoja teško zarađena sredstva u skupe popravke.

Iako je to rešenje često bilo mnogo skuplje, oni su zaključili da će nešto novo trajati mnogo duže od nečeg popravljenog, a to im je davalo neprocenjivi mir.

Alati i oprema

Iako su neki i dalje uživali u radu na otvorenom, kao što je košenje travnjaka, plevljenje i podrezivanje, velika većina angažovala je pejzažiste da se pobrinu za održavanje otvorenih površina.

To je značilo da više nisu trošili novac na popravku ili zamenu starog alata, a mnogi su ga poklonili porodici i prijateljima.

Ono što su kupovali bilo je vreme. Pošto više nisu morali da izdvajaju sat, dva svake nedelje za održavanje svog imanja dalo im je više vremena za odmor, opuštanje ili rekreativne aktivnosti.

Lutrija

Mnogi milioneri su izbegavali kockanje dok su gradili svoje bogatstvo, a taj zdrav razum se proširio i na njihove nove finansijske mogućnosti.

Rekli su da su nakon što su se obogatili odbili da potroše novac na lutrije, i da bi preporučili svojim zaposlenima, porodici i prijateljima da učine isto.

Pošto je verovatnoća da će dobiti bilo koju lutriju mala, oni su to videli kao bacanje novca. Umesto toga, bilo je bolje uložiti ta sredstva u edukaciju ili nezaboravna iskustva.

Izvor: BIZLife