NE MENJAJTE DOKTORA!

Posete istom lekaru opšte prakse kroz period od najmanje 15 godina smanjuju mogućnost smrti kroz sledećih 12 meseci za četvrtinu.

Posete istom lekaru opšte prakse kroz period od najmanje 15 godina smanjuju mogućnost smrti kroz sledećih 12 meseci za četvrtinu, u poređenju s ljudima koji poznaju lekara kraće od godinu dana, pokazalo je veliko istraživanje.

posete istom lekaru

Izgradnja dugotrajnog odnosa s lekarom smanjuje rizik od hospitalizacije zbog nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes, otkrilo je istraživanje objavljeno nedavno u britanskom časopisu Private Practice.

Pacijenti koji su imali istog lekara opšte prakse 15 ili više godina imali su 30 odsto manju verovatnoću da će im trebati zdravstvene usluge izvan radnog vremena, a 28 odsto je manje verovatno da će biti primljeni u bolnicu. Prednosti se povećavaju što duže pacijent poznaje svog lekara, tvrde norveški naučnici koji stoje iza istraživanja.

BioRheuma krema za reumu reuma balsam

„Ako napustite lekara opšte prakse kojeg ste imali više od 15 godina, rizik od potrebe za prijemom u bolnicu ili smrti znatno se povećava sledeće godine“, tumači profesorka Hogne Sandvik sa Univerziteta u Bergenu.

Stručnjaci veruju da bi razlog mogao biti taj što pacijenti izgrađuju poverenje sa jednim lekarom opšte prakse, ne moraju da ponavljaju svoju priču, osećaju se sigurno u razgovoru sa istim lekarom i lakše se snalaze u zdravstvenom sistemu.

Nova studija temelji se na podacima oko pet miliona pacijenata u Norveškoj. Istraživači su analizirali koliko su dugo pacijenti bili prijavljeni kod istog lekara opšte prakse, upoređujući to sa stopom prijema u bolnicu i smrtnih slučajeva u 2018. godini.

Izvor: Index.hr