RAMSTEK VELINGTON

Nazvan po prestonici Novog Zelanda, ramstek Velington je internacionalno jelo koje spaja kvalitetno goveđe meso i paštetu od crne džigerice. Kada se ovaj spoj uvije u hrskavo lisnato testo, onda se dobija ovaj tradicionalni specijalitet sa druge strane Zemljine lopte. Međutim, to nas svakako nimalo ne sprečava da uživamo u ukusu ovog jela.

ramstek velington

Sastojci:

1,5 kilogram ramsteka
500 grama smrznutog lisnatog testa
500 grama svežih šampinjona
3 kašike pavlake
100 grama paštete od crne džigerice
2 jaja
2 glavice luka
1 češanj belog luka
100 mililitara belog vina
1 kašika senfa
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Meso posolimo i pobiberimo sa obe strane, premažemo senfom i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Kada porumeni sa obe strane, vadimo iz tiganja i stavimo na činiju. U drugom tiganju sa zagrejanim uljem pržimo sitno seckani luk, beli luk i šampinjone. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Dodamo belo vino i pavlaku.

Poluisprženi ramstek i fil ostavimo da se ohlade. U tiganj sa filom dodamo paštetu i mešamo dok se smesa ne sjedini. Koru lisnatog testa nabrašnimo i sečemo na pola. Oklagijom razvučemo prvi deo. Polupamo jaja, odvojimo belanca od žumanaca i izmutimo žumanca. Premažemo koru, na ramstek nanesemo fil, pa ramstek stavimo na koru. Prekrijemo ramstek parčetom kore lisnatog testa. Rolat stavimo u nauljenu tepsiju, a preostalo lisnato testo oklagijom razvučemo i sečemo na tanke lente dužine 10 centimetara. Rolat premažemo izmućenim žumancima. Na rolat ređamo lente lisnatog testa, pa i njih premažemo žumancima. Pečemo 40 minuta na 220 stepeni.

Rolat Velington ramsteka sečemo na parčad debljine 2 centimetara i poslužimo.

Prijatno!