EFEKTNE UBICE TUMORA

Istraživanja pokazuju da jedinjenja iz grožđa i jabuka kombinovano mogu da spreče nastanak i rast malignih ćelija prostate, kao jednog od češćih oblika kancera kod muškaraca, posebno u životnoj dobi starijoj od 60 godina.

 

Jedenje jabuka i grožđa može pomoći u odlaganju nastanka malignih ćelija prostate, koji spada u jedan od tri najčešća tipa karcinoma među muškarcima. Ovo tvrdi studija objavljena u magazinu “Precision Oncology”, otkrivši da kombinacija hranljivih jedinjenja iz ove dve vrste voća može sprečiti rast ćelija raka prostate.

rast malignih ćelija prostate

Kao deo ove studije, tim istraživača sa Univerziteta Teksas u Ostinu imao je uvid u 142 prirodna jedinjenja, koja je testirao na miševima i ljudskim ćelijama kako bi odredio koje od njih može da inhibira rast ćelija raka prostate kada se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim jedinjenja.

Prema rečima stručnjaka, urzolinska kiselina u kori jabuke i resveratrol u grožđu nalaze se među najefikasnijim jedinjenjima koja “izgladnjuju” ćelije raka prostate i zaustavljaju njihovu proliferaciju (množenje). Istraživači su takođe primetili da kombinacija urzolinske kiseline i resveratrola sprečava ćelije raka prostate da konzumiraju glutamin, inače jedinjenje koje je malignim ćelijama potrebno da bi rasle i množile se.

“Nakon uvida u sadržaj svih prirodnih jedinjenja, razvili smo jedan nepristrasni pregled kombinacija hranljivih sastojaka koji imaju bolji efekat na rak prostate nego postojeći lekovi. Prednost ove studije je to što smo mogli da inhibiramo rast tumora kod miševa bez toksičnosti. Ove hranljive materije imaju potencijalne antikancerogene osobine i lako su dostupne. Treba samo povećati njihovu koncentraciju izvan nivoa koji se nalaze u ishrani kako bi ispoljile svoje delovanje na ćelije karcinoma prostate”, objašnjava Stefano Ticijani, jedan od autor ovog istraživanja.

Mnoga istraživanja već dugo potvrđuju da jedinjenja koja se nalaze u jabukama i grožđu mogu smanjiti šanse za početak razvoja raka prostate.

Jedno od sličnih ovome bilo je i istraživanje koje su sproveli istraživači na Univerzitetu u Viskonsinu, a koji su otkrili da antioksidanti koji se nalaze u kori jabuke mogu ometati rast ćelija raka. Kao deo tog istraživanja, naučnici su posmatrali šta se dešava sa ćelijama raka kada su izložene ekstraktima jabuke vrste “Gala”.

Prema nalazima ovog istraživačkog tima, ćelije raka prostate rastu sporije i imaju kraće vreme preživljavanja pod dejstvom ovog ekstrakta. Istraživači su takođe primetili i značajno povećanje nivoa marpina, a to je esencijalni protein za koji je već poznato da koči rast tumora.

Druga studija koju su sproveli istraživači na Univerzitetu u Misuriju otkrila je da resveratrol, jedinjenje koje se najčešće nalazi u grožđu i crvenom vinu, može povećati efekte terapije zračenjem kod pacijenata sa rakom prostate. Poznato je da ćelije raka prostate sadrže vrlo niske nivoe dva proteina koji ubijaju rak – perforin i granzim B, koji u organizmu moraju biti veoma izraženi kako bi se ispoljile antikancerogene osobine. Istraživači su otkrili da izlaganje ćelija tumora prostate resveratrolom efikasno povećava nivoe esencijalnih proteina. U skladu sa tim, naučnici su ustanovili da je upotreba resveratrola kao dodatka zračenju eliminisala i do 97 odsto ćelija tumora prostate. Ova kombinovana terapija rezultirala je smrću malignih ćelija u mnogo većoj meri nego radijacija.

“Važno je da su oba proteina, perforin i granzim B, ubila tumorske ćelije, a da je resveratrol pomogao u povećanju njihove aktivnosti u tretmanu raka prostate. Nakon terapije u kojoj su kombinovano učestvovali resveratrol i zračenje, shvatili smo da smo uspeli da ubijemo mnogo više tumorskih ćelija u poređenju sa rezultatima koje postiže samo zračenje. Takođe, važno je napomenuti i da je ovaj kombinovani tretman uništio sve vrste malignih ćelija prostate, uključujući i one veoma agresivne”, kaže istraživač Majkl Nikol.