IZABERITE ZDRAVIJE

Konzervirana skuša ima blaži ukus od sardina ili inćuna. Masnija je riba od tune pa je u konzerviranom obliku sočnija, posebno u maslinovom ulju.

Skuša spada u plavu ribu te samim tim ima više omega-3 masnih kiselina. Jedna je od najnutritivnijih riba te je konzervirana skuša bolji izbor od klasične tune.

skuša

Jedna od najboljih plavih riba koje možete izabrati je skuša. Sadrži puno omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, proteina i minerala. Možete ju pronaći u gotovo svim prodavnicama u konzerviranom obliku.

Šta je skuša?

Ova riba dobro je poznata u našim krajevima, a nalazimo je i u Jadranskom moru. Stručnjaci preporučuju da se riba konzumira dva puta nedeljno pa ako težite tome, skuša će svakako biti bolji izbor od tune ili lososa.

Skuša sadrži dva puta više omega-3 masnih kiselina od lososa te je bogata selenom. Svakako, ako imate priliku, konzumirajte svežu skušu, ali odlična zamena za to je upravo skuša iz konzerve.

Konzervirana skuša

Konzervirana skuša ima blaži ukus od sardina ili inćuna.

Masnija je riba od tune pa je u konzerviranom obliku sočnija, posebno u maslinovom ulju. Uz to, skuša u konzervi nema intenzivan miris kao tuna.

Skuša u konzervi može biti s maslinovim uljem, biljnim uljem ili u vlastitom soku, a može biti file sa ili bez kosti te može biti file skuše sa žara.

Broj kalorija i hranljivih vrednosti zavisi od toga kako je skuša konzervirana.

Koji su benefiti skuše?

Konzumiranje skuše, sveže ili iz konzerve, može poboljšati zdravlje srca. Upravo zbog velike količine omega-3 masne kiseline u ljudskom telu može smanjiti krvni pritisak, ali i nivo holesterola.

Istraživanja su pokazala kako ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i niži nivo holesterola. Niži krvi pritisak olakšava rad srca, a niži nivo holesterola utiče na manje nakupljanje masti u arterijama.

Jela od konzervirane skuše

Skušu iz konzerve možete jesti direktno iz konzerve, ali možete od nje napraviti neku salatu s povrćem, salatu s testeninom i paštete.

U nastavku vam donosimo recept za paštetu od skuše za koju vam je potrebno svega nekoliko sastojaka i do pola sata vremena za pripremu.

Sastojci:

  • 1 konzerva skuše
  • sirni namaz
  • senf
  • luk
  • beli luk
  • sušeni paradajz
  • kapari
  • limun
  • maslinovo ulje

Priprema:

Izvadite skušu iz konzerve i ocedite te je i naseckajte. Naseckajte luk, beli luk, kapare i sušeni paradajz. Stavite to sve u posudu i u to dodajte oceđeni limun, maslinovo ulje, sirni namaz i senf. Sve pomešajte.

Posolite i pobiberite ili dodajte začine po želji. Sastojke možete ubaciti u blender da dobijete paštetu bolje teksture. Pripremljenu paštetu možete držati u posudi s poklopcem i potrošiti u roku dva do tri dana.

Zaključak

Iako ne toliko popularna, skuša je daleko bolji izbor od tune. Cena konzervirane skuše zavisi u kojoj prodavnici je kupujete, ali ako ribu ne jedete toliko često, onda je u tim retkim trenucima bolje odabrati skušu.

Izvor: N1