INOVACIJE

Sigurnosna vrata su se unapredila po kvalitetu i sistemima zaštite, a ni dizajn u svemu tome ne zaostaje.

Poslednjih nekoliko godina pitanje bezbednosti postalo je pitanje svakog prosečnog građanina. Nešto što je ranije bilo tema za bogataše, počelo je da se tiče svih nas. Svakodnevni izveštaji policije i medija o razbojništvima i pljačkama stambenih objekata, definitivno treba da nas ubede da je krajnje vreme da pojačamo mere bezbednosti svog imanja.

sigurnosna vrata

Do pre par godina ulazna vrata su se razlikovala od sobnih samo po masivnosti i donekle po vrsti materijala izrade. Međutim, danas o tome nema govora.

Sigurnosna vrata su se unapredila po kvalitetu i sistemima zaštite, a ni dizajn u svemu tome ne zaostaje.

Šta je potrebno da imaju sigurnosna vrata?

Za efikasnu zaštitu neophodno je stvoriti spregu dovoljno jakih vrata napravljenih od kvalitetnih komponenti i dobro isprogramiranog sistema koji neće zakazati.

Treba znati da su sigurnosna vrata prevashodno napravljena od čelika. Imaju čelični štok i oplatu krila, ispod koje sa spoljne strane nalazi rešetka od takozvanih kutijastih čeličnih profila kao prvi nivo zaštite i ujedno nosilac vrata. Sa unutrašnje strane se nalazi čelični lim, a u sredinu ide ispuna od staklene vune ili sunđera. Ispuna ima ulogu zvučnog i toplotnog izolatora, ali kao središnji sloj otežava probijanje sekačem za metal. Ova vrata zasnivaju se na mehaničkom sistemu – imaju gornju i donju bravarsku šarku sa blokadom pomoću dva horizontalna šipa i cilindar-bravu sa zaključavanjem u tri tačke i tri smera.

Osim čeličnih, postoje modeli sa pločastom oplatom – mekšom od furnira i nešto tvrđom od lesonita, ali svi oni koji su se odlučivali za vizuelno dopadljiviju opciju u odnosu na nekoliko puta otporniji čelik, nisu dobro prošli. Sa takvom tankom oplatom i mekom ispunom (bez obzira da li je sunđerasta ili vunena) obesmišljava se čitav koncept sigurnosnih vrata, koja se maltene svode na rang tapaciranih, zvučno izolovanih, jer se u krajnjem taj jedan unutrašnji lim mogao izbušiti i iseći odgovarajućim alatom a brava fizički skinuti ako obijanje ne uspe.

Kako iznenaditi provalnike?

Svi se sećamo popularnih One Touch Lock” vrata, koja bi čak i danas mogla do određene mere da pariraju konkurenciji. Osim klasičnog pokretanja pomoću ključa, ova vrata imala su alternativni sistem otključavanja i zaključavanja pomoću kvake (zaključavaju se jednim dodirom odnosno pokretanjem kvake, a ponavljanjem tog pokreta opet otključavaju). Možda deluje uprošćeno i bezbednosno upitno, ali ovaj sistem za korisnike je bio jednostavan za upotrebu jednom kad se naviknu na njegov princip, a provalnike je zbunjivao i otežavao nasilno otvaranje zbog netipičnosti mehanizma.

Kakve danas inovacije postoje?

Kada je reč o uvođenju inovacija u oblast sigurnosnih sistema, proizvođači su išli u logičnom pravcu – da treba poći od osnovnog i pre svega se pozabaviti unapređenjem kvaliteta vrata.

Štok je pojačan još jednim redom kutijastih profila, koji se sada prave i od eloksiranog aluminijuma radi smanjivanja ukupne mase konstrukcije. Uvedena su dva pregradna lima debljine 1-2mm tako što je dodat još jedan ispod oplate krila sa spoljne strane, kao i srednja šarka, što automatski znači tri blokirajuća šipa.

Kao kostur zaštite u središtu je ostala rešetka koju okružuje ispuna od staklene vune, sunđera ili stiropora, debljine do 50mm.

Šta se može naći na tržištu?

Sigurnosna vrata standardno se prave u dve dimenzije i u dve boje – beloj i braon, sa dodatnom opcijom teksture drveta. Bez namere da se omalovaže ili obezvrede proizvodi koji vode poreklo iz Kine, jedno upozorenje ipak se čini neophodnim. U praksi se pokazalo da jeftina kineska sigurnosna vrata imaju određeno dimenziono odstupanje u odnosu na deklaraciju, što može da prouzrokuje probleme prilikom montaže, kažu u kompaniji Altimax Haus doo. Doduše, lakše će biti rešivo ako su nešto manja jer se višak praznog prostora može popuniti pur penom, ali ako su veća od otvora to će značiti jedno od dva rešenja – proširivanje otvora razbijanjem zida ili reklamaciju proizvođaču.

Ako ste na prečac zbog cene obavili rizičnu kupovinu i niste se osigurali odgovarajućim garancijama i sertifikatima na osnovu kojih možete ostvariti svoja potrošačka prava, umesto uštede dobićete dodatne troškove.

Kakve su brave na modelima sigurnosnih vrata?

Glavna stavka zbog koje su sigurnosna vrata zaslužila svoj naziv jeste sistem zaključavanja. U odnosu na obični cilindar koji su nekada imala, današnja kombinuju dve brave – kasa bravu i cilindar, mada se po želji uvek mogu postaviti brave iste vrste. Jedna brava ide iznad, druga ispod kvake, a na ovaj način vrata će biti osigurana u šest tačaka i tri smera. Svaka brava je jedinstvena. Uz nju ide set kodiranih ključeva koji se ne mogu kopirati, pa će u slučaju da ih izgubite brava morati kompletno da se demontira i zameni novom, a vi ćete dobiti novi set ključeva.

Smart sistemi zaključavanja

Obične brave mogu se kombinovati sa elektronskom, koja se zasniva na zaključavanju ukucavanjem šifre ili autorizacijom identiteta pomoću otiska prsta.

Kreatori elektronskih sistema zaštite za korisnike su pripremili još jednu novinu – takozvanu bezbednost u pokretu. To znači da se putem aplikacije možete povezati sa komandnim centrom proizvođača, preko kog u svakom trenutku možete vršiti nadzor svog doma i poslovnog objekta, čime ćete osim bezbednosti na najvišem nivou biti nagrađeni i značajnom uštedom vremena.