NA LITURGIJI

Sveštenik iznosi knjigu jevanđelja, na kojoj je sa jedne strane ugraviran lik vaskrslog Gospoda, iz oltara do naroda.

Svake nedelje ujutru odvija se važan događaj. Tokom Jutrenja čita se pouka iz jevanđelja. To je ciklus od jedanaest odlomaka iz jevanđelja i svaki govori o jednom od jedanaest javljanja vaskrslog Gospoda. Svake nedelje ujutru čita se druga pouka iz jevanđelja, dok se ne završi svih jedanaest, a onda počinje novi ciklus.

vaskrslog

Tokom i posle čitanja svedoci smo ponovnog vaskrsenja Gospodnjeg. Obučen kao anđeo u bele haljine, sveštenik čita pouku iz jevanđelja objavljujući slavno vaskrsenje. On ne čita pouku sa propovedaonice, već sa desne strane oltara koja predstavlja Isusov grob, a to je baš mesto gde je anđeo stajao kada je objavio vaskrsenje mironosicama koje su došle rano ujutru da uljima pomažu Njegovo telo.

Ponovno vaskrsenje se nastavlja. Preko očiju vere narod Božiji prisustvuje vaskrsenju ispričanom u pouci iz jevanđelja. Oni tada istupaju da se poklone vaskrslom Gospodu. Sveštenik iznosi knjigu jevanđelja, na kojoj je sa jedne strane ugraviran lik vaskrslog Gospoda, iz oltara do naroda. To predstavlja izlazak Hrista iz groba i Njegovo zaustavljanje među učenicima.

Poput mironosica i Njegovih učenika, i mi istupamo nudeći mu poljubac ljubavi i predanosti dok ljubimo ikonu Njegovog vaskrsenja na knjizi jevanđelja. Poput njih, i mi sada možemo da objavimo svetu: “Videli smo Gospoda koji smrću svojom uništi smrt, koji je i sada među nama da nas podigne iz grobova smrti u kojima smo sebe zarobili, Onog koji dolazi da nam podari mir Božijeg oproštaja.”