ŠTA URADITI

Nadimanje stomaka, često poznata kao osećaj nadutosti ili punog stomaka je stanje s kojim se većina nas susreće s vremena na vreme.

Bez obzira na to koliko je često ili intenzivno iskusili, nadutost stomaka može biti ne samo neprijatno stanje, već može uticati i na svakodnevno normalno funkcionisanje.

nadimanje

Iako je u pitanju samo privremena i bezopasna tegoba postavlja se pitanje: zašto se nadutost stomaka uopšte javlja?

U ovom članku donosimo pet najčešćih uzroka koji mogu izazvati nadutost stomaka i šta povodom toga možemo da uradimo.

1. Prejedanje

Prejedanje podrazumeva konzumaciju veće količine hrane nego što je telu trenutno potrebno za normalno funkcioniranje. 

Ovo stanje može biti posebno izraženo nakon obroka koji su bogati kalorijama, mastima i ugljenim hidratima. 

Kada prejedamo, unos hrane je veći nego što telo može odmah da svari, što može dovesti do nadutosti iz nekoliko razloga, kao što su proširenje želuca, povećana proizvodnja gasova ili usporavanje probave, budući da se hrana duže zadržava u želucu.

Rešenje: Umerenost u jelu i konzumacija više manjih obroka.

2. Prebrzo jelo

Brza konzumacija hrane i nedovoljno žvakanje hrane je često uzrok nadutosti stomaka. 

Ova navika podrazumeva gutanje hrane brzo, bez temeljnog žvakanja i užurbano jelo, što dovodi do povećanog unosa vazduha.

Osim toga, varenje hrane počinje već u ustima, zahvaljujući enzimima koji se nalaze u pljuvački. Kada je hrana prekratko u ustima, ovi enzimi nemaju dovoljno vremena da počnu hemijski proces varenja, te se varenje usporava.

Na kraju, mozgu je neophodno dvadeset minuta da prepozna da je uneto dovoljno hrane, pa ukoliko obrok traje kratko, može lako doći do prejedanja.

Rešenje: Sporije jelo uz temeljno žvakanje hrane. Uklanjanje distrakcija poput telefona, televizora i računara tokom jela može pomoći da se fokus usmeri na obrok i uspori sa jelom uz veće uživanje u hrani.

3. Netolerancije na određenu hranu

Netolerancija na hranu obično je povezana sa otežanim varenjem određenih sastojaka hrane ili enzimskim nedostacima. 

Kada telo ne može efikasno da svari određenu hranu, to može rezultirati nadutošću kao jednim od simptoma. 

Najčešće intolerancije uključuju laktozu, fruktozu, gluten, orašasto voće, jaja i druge.

Rešenje: Vođenje dnevnika ishrane i beleženje konzumiranih namirnica i osećaja nakon konzumacije može pomoći u otkrivanju intolerancija, nakon čega se ove namirnice mogu isključiti iz ishrane ili se njihova upotreba ograničava.

4. Nervozna creva

Nervozna creva su jedan od najčešćih uzroka gasova i nadimanja, ali i drugih tegoba povezanih sa digestivnim traktom, uključujući i pojavu dijareje ili zatvora.

Dijagnoza sindroma nervoznih creva može se postaviti tek kada se sve druge bolesti i stanja koja pogađaju digestivni trakt isključe, budući da ovaj sindrom ne može da se dijagnostifikuje ni jednim drugim testom ili analizom.

Tek kada se analizama krv i stolice, kao i radiološkim snimcima i drugim dijagnostičkim metodama koje su doktorima na raspolaganju isključe svi drugi potencijalni uzroci tegoba, a simptomi su prisutni duže od šest meseci, može se postaviti dijagnoza IBS-a.

Rešenje: Nažalost, jednostavnog rešenja nema. Izbacivanje namirnica koje pogoršavaju simptome, kontrola stresa, adekvatno hidriranje i konzumacija više manjih obroka mogu da pomognu kod smanjenja ili prestanka tegoba.

5. Bolesti i stanja digestivnog trakta

Na kraju, nadimanje može biti simptom i nekih ozbiljnijih oboljenja digestivnog trakta, pa ukoliko je ovaj problem hronično prisutan, ne bi ga trebalo zanemarivati, već se savetuje javljanje lekaru kako bi se utvrdio uzrok i otpočelo sa eventualnom terapijom.

Neke od stanja i bolesti koje mogu izazvati nadimanje uključuju gastroezofagealnu refluksnu bolest,celijakiju, inflamatorne bolesti dreva ali i infekcije.

Infekcije mogu biti uzrokovane virusima, parazitima i bakterijama, a po učestalosti se izdvaja infekcija heliko bakterijom, koja ukoliko se ne leči može biti uzrok razvoja čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Rešenje: Javljanje lekaru radi utvrđivanja primarnog stanja koje izazvima nadimanje i otpočinjanje lečenja.