ISTRAŽIVANJE

Otkriveno je da je duži san vikendom povezan sa ubrzanim biološkim starenjem, kaže autorka studije i profesorka medicine, pedijatrije i biostatistike.

Pritisak na poslu, porodica i kasna večernja druženja čine nemogućim pridržavanje rasporeda spavanja za mnoge odrasle osobe ni radnim danima ni vikendom.

vikendom

Novo istraživanje sa Univerziteta Augusta u Džordžiji kaže da bi se ta varijabilnost mogla povezati s ubrzanim biološkim starenjem.

Prethodne studije povezivale su nedostatak sna s nizom mentalnih i fizičkih poremećaja, uključujući bolesti srca, moždani udar, gojaznost i demenciju. Međutim, nadoknađivanje zaostalog sna i neredovno spavanje možda našem telu ne čine baš uslugu, piše Newsweek.

U studiji objavljenoj u časopisu Sleep Health, naučnici su proučavali podatke 6.052 odrasle osobe koje su učestvovale u američkom Nacionalnom istraživanju zdravlja i ishrane između 2011. i 2014. Razmatrani su parametri spavanja kao što su trajanje, učinkovitost i neredovnost, kao i fiziološki markeri biološkog starenja.

“U ovoj studiji otkrili smo da je duži san vikendom povezan sa ubrzanim biološkim starenjem”, rekla je autorka studije i profesorka medicine, pedijatrije i biostatistike na Univerzitetu Augusta, Sijaoling Vang.

Prethodne studije povezivale su društveni džetleg i nadoknađujući san s oštećenom kognitivnim učinkom, gojaznošću, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i poremećajima raspoloženja. Ali, šta tačno stoji iza ovih negativnih ishoda nije potpuno jasno. Najverovatniji krivac je poremećaj našeg unutrašnjeg cirkadijalnog ritma.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Našim telima upravlja niz unutrašnjih satova koji su kalibrirani različitim spoljnim i unutrašnjim faktorima. Ultimativni pacemaker tela nalazi se u našem mozgu i svako jutro ga svetlost resetuje. Međutim, ako dnevno svetlo doživljavamo u različito doba dana, naši unutrašnji telesni satovi mogu da postanu neusklađeni, što zauzvrat može da utiče na funkcionisanje našeg tela.

“Pojedinci koji često menjaju svoj ciklus spavanja/buđenja mogu da dožive neusklađenost između unutarašnjeg biološkog vremena i spoljašnjeg vremena, tako da bi cirkadijalni poremećaj mogao biti primarni mehanizam koji povezuje svakodnevna odstupanja u spavanju i biološko starenje”, rekla je Vang.

Ali, šta ako imate malu decu, radite u neredovnim smenama ili jednostavno morate da ustanete veoma rano za posao?

“Prema mom osobnom mišljenju, faktori životnog stila povezani sa modernim društvom, poput povećane izloženosti svetlu, noćnih aktivnosti i sveprisutnog korišćenja elektronskih medija i mobilnih uređaja, zapravo su glavni faktori koji pridonose poremećaju sna”, poručuje Vang.

“Nadam se da je naša studija poziv na buđenje za smanjenje nivoa ovih faktora nezdravog načina života.”

Izvor: N1