RAZLIČITI SU SIMPTOMI

Termin andropauza nije sinonim za menopauzu, ali je veoma sličan.

Muškarci kada dođu u određene godine mogu da osete promene koje su, ako je u pitanju andropauza, izazvane smanjenjem muških hormona – testosterona. Ne svi, ali neki muškarci između 40. i 55. godine ulaze u period koji se naziva andropauza.

andropauza

Kod žena u menopauzi, očigledan znak da je došlo do ove promena jer menstruacija izostaje. Pored toga, dolazi do smanjenja ženskih hormona, odnosno estrogena. Kod muškaraca dolazi do smanjenja testosterona, a posledice nedostatka hormona slične su onima kod žena.

Šta je zapravo andropauza?

Kada nivo hormona muškaraca opadne u starosti, to se dešava postepenije nego kod žena i može trajati deset godina.

Sa starenjem se smanjuje proizvodnja androgena, odnosno muških polnih hormona, što ukazuje na smanjenu funkciju testisa, odnosno hipogonadizam.

Simptomi mogu biti različiti za svaku osobu, a u nekim slučajevima muškarci u andropauzi moraju da potraže medicinsku pomoć zbog težine simptoma. Određene stvari kao što su alkohol, lekovi, gojaznost, infekcije, povrede, operacije i psihološki stres mogu doprineti andropauzi.

Simptomi andropauze

Iako preovladava mišljenje da su valunzi „rezervisani“ samo za žene u menopauzi, to nije tačno. Vaunzi su jedan od simptoma „muške menopauze“ ili andropauze.

Simptomi takođe uključuju:

– gubitak kose

– smanjenje nivoa energije

– nedostatak snage ili smanjenje snage

– bolovi u zglobovima i mišićima

– smanjen libido i smanjena seksualna želja

– smanjena erekcija

– povećanje grudi i stomaka

– lošije pamćenje

– nesanica

– promene raspoloženja i moguća pojava depresije.

Da bi se utvrdilo da se zaista radi o andropauzi, potrebno je uraditi test hormona u krvi, a potrebno je isključiti i određena oboljenja kao i neželjena dejstva uzimanja lekova koji imaju slične simptome kao andropauza.

Lečenje andropauze

Lečenje se uglavnom zasniva na smanjenju simptoma, koji ponekad mogu biti toliko jaki da je potrebna medicinska pomoć. Ali danas je dostupno sve više metoda koje uključuju upotrebu hormona kao oblika lečenja andropauze.

Treba napomenuti da se hormonska terapija daje isključivo osobama sa dijagnozom andropauze. Hormoni se zatim mogu davati injekcijom u mišiće, gelovima za kožu i u obliku oralnih preparata.

Lečenje hormonima nosi sa sobom određene rizike. Neki od njih su stimulacija rasta već postojećeg karcinoma prostate, povećanje mase prostate, problem prekomernog broja krvnih zrnaca i stimulacija nastanka karcinoma dojke. Zbog toga lečenje hormonima redovno i temeljno prati lekar.

Izvor: N1