TURISTIČKI RAJ

Bela Crkva ima bogatu tradiciju i nasleđe, a u starom jezgru se nalazi i Istorijski arhiv i Muzej u kom možete videti umetnička dela lokalnih slikara.

Legenda kaže da je Bela Crkva dobila ime po crkvi koju su prvi doseljenici tu zatekli.

bela crkva

Kako je izgledala u vreme prvih doseljenika ne znamo, ali danas je okružena prelepom prirodom, poljima žita i velikim brojem jezera i trima rekama koje vijugaju ovuda.

Početkom 20. veka u Beloj crkvi je započeto sa eksploatacijom šljunka u industrijske svrhe. Vremenom tu se formiralo sedam velikih jezera i nekoliko manjih od voda koje izviru iz arteških bunara i podzemnih izvora, a kako iskopavanja i dalje traju, verovatno da će ih biti još u budućnosti.

Njihova prozirna voda je ono što im daje posebnu draž, a ukoliko se približite možete videti i bogat živi svet u njima: smuđa, šarana, soma i štuku. Najstarije je Glavno, a uz Gradsko i Vračevgajsko je i najuređenije. Na njihovim plažama tokom leta možete naći brojne kupače.

Oko njih se nalaze trim i biciklističke staze, nekoliko kafića, restorana, a tokom leti na njima se može uživati i u različitim vodenim sportovima. Međutim, priroda je ovde bila darežljiva, pa je kraju podarila Karaš reku sa slapovima u Jasenovu, Neru kao jedinu planinsku reku u Vojvodini i Dunav kod Stare Palanke.

Između prve dve, može se naći predeo po imenu „Karaš-Nera“, sa napuštenim meandrima reke Karaš i staništima Nere koje je ostavila iza sebe pre nego što je promenila tok. Ako vam ni ovo nije dovoljno u blizini Bele Crkve se nalazi i najveća peščara u Evropi – Deliblatska, sa rezervatom Labudovo okno. Ovde možete videti mnoge vrste ptica, a poznato je i da se ovde nalazi mrestilište riba.

Sam grad krasi bogata tradicija i nasleđe, a u starom jezgru se nalazi i Istorijski arhiv i Muzej u kom možete videti umetnička dela lokalnih slikara. Još jedna interesantna činjenica jeste da ovde možete videti i repliku Dupljajskih kolica – prava su izložena u Narodnom muzeju u Beogradu – koja su otkrivena u ataru obližnjeg sela Dupljaja. U pitanju je skulptura dvojnih kolica od terakote sa antropomorfnom skulpturom i patkama iz bronzanog doba.

Tokom letnjih meseci, ovde se održava i Karneval cveća i dobrih vina. A ukoliko vam ne prija gužva, uvek se možete prošetati do obližnjeg vidikovca „Tri krsta“ sa kog se pruža pogled na okolinu.

Izvor: National Geographic