Gotovo da nema kuće, odnosno domaćinstva u kojem nema makar osnovnih alata koji služe za brze popravke za koje nije potrebno pozvati majstora. Među njima su definitivno najkorisnije bušilica i udarni odvijači na struju.

Šta je udarni odvijač na struju?

Udarni odvijač na struju je alat koji uz pomoć električnog motora generiše obrtni momenat i rotaciju. Udarna funkcija mu omogućava da izvodi brze i kratke rotacije koje stvaraju silu neophodnu za odvijanje vijaka. Ono što ga posebno izdvaja od ostalih vrsta odvijača je to što ima veliku preciznost zahvaljujući podesivom graničniku za precizno određivanje dubine uvrtanja šrafova. Upravo zbog te funkcije ne postoji opasnost od oštećenja materijala.

Koja je prednost upotrebe udarnih odvijača?

Kod svih radova udarni odvijači na struju su mnogo efikasniji od ručnih. Daleko brže i jače zavijaju sve šrafove. Takođe, njihov oblik im omogućava lakši pristup svim šrafovima, do kojih inače ručni odvijači ne mogu da dopru.

Treba naglasiti i da ovaj alati ima ergonomski oblik i da je lagan, zbog toga što nije opterećen težinom baterije, pa je prilično jednostavan za upotrebu. Prilikom rada sa njim nema umaranja i zapinjanja kao sa ručnim odvijačima.

Da li se mogu koristiti za zavijanje šrafova?

Iako je se ovaj alat zove odvijač, on se koristi i za čvrsto zavrtanje šrafova zahvaljujući mogućnosti promene smera okretanja. Baš zbog ove mogućnosti je jedna od omiljenih alatki mnogih majstora.

Za šta se sve koristi ovaj alat?

Kao što smo već napisali, udarni odvijač na struju je izuzetno koristan alat koji se može naći u svakom domaćinstvu. Ima široku primenu u stolariji, građevini, auto industriji i slično. Prilično su jednostavni za upotrebu pa ih mogu koristiti i majstori hobisti, kao i oni koji ne koriste alat baš često.

Udarni odvijač na struju može biti od velike koristi prilikom selidbi. Sav nameštaj se njim može veoma brzo rastaviti i posle toga sastaviti na drugoj lokaciji.

Ono što je oduvek bio problem skoro svima jeste obavezno sezonsko menjanje guma na automobilu. Iako se čini da je ovaj posao jednostavan, zbog jako zavijenih šrafova može da oduzme mnogo vremena. Upravo udarni odvijač na struju može da olakša čitav proces odvrtanja i zavrtanja šrafova i samim tim da ubrza proces promene guma.

Ovaj alat je nezamenljiv u svim „uradi sam“ projektima koji imaju veze sa stolarijom. Na primer, u poslednje vreme je jako popularan nameštaj napravljen od paleta. Ovaj alat će biti od velike koristi za sklapanje klupa, stolova ili baštenskih garnitura. Koristićete ga i za sve popravke većih kućnih aparata, za postavljanje ograda ili kačenje polica na zid.

Saveti za kupovinu

Pre kupovine udarnog odvijača na struju morate da razmislite za šta ćete ga sve koristiti. Ukoliko niste majstor, već hobista ili Vam je jednostavno potreban za obavljanje nekih poslova po kući onda slobodno možete kupiti slabiji odvijač od nekih 12V. Ova snaga odvijača je dovoljna za neke mekše materijale. Jači odvijači od 14 do 18 V će biti odlični ukoliko planirate da ih koristite za metal.