ČAJ, KAFA, MLEKO…

Topla pića se često smatra lekom za respiratorne bolesti kao što su prehlada ili grip. A da li je svaki topli napitak sposoban da ublaži simptome?

Studije pokazuju da topla pića mogu pomoći da se privremeno ublaže simptomi kao što su curenje iz nosa i grlobolja. Osim toga, ne može se poreći da je topla šolja u vašim rukama utešna dok se borite protiv virusa.

topla pića

Međutim, kada je u pitanju kafa, topla priroda napitka nije dovoljna da ga učini potpuno pozitivnom opcijom za piće kada ste bolesni, a postoji niz razloga zašto.

Kafa vas drži budnim, ali vašem telu je potreban odmor kada je bolesno. Dakle, kofein je stimulans, i iako verovatno neće imati nikakvog uticaja na klinički tok bilo prehlade ili gripa, stimulativna priroda kofeina može biti kontraproduktivna.

Kada se nosite sa virusnom infekcijom, jedna od stvari koje zaista treba da uradite je da se dovoljno odmorite. Spavanje pomaže vašem telu da se oporavi od ovih virusa, a pošto kafa treba da vas drži budnim, može otežati san koji vam je potreban. Isto važi i za energetska pića, koja često sadrže više kofeina nego šoljica kafe.

Previše kofeina može biti loše za vas bilo da ste prehlađeni ili gripozni ili ne. Osim toga, kafa može uznemiriti vaš stomak. Kao što je gore pomenuto, ljudi sa određenim sezonskim bolestima možda neće želeti da konzumiraju nešto što povećava njihovu nelagodnost u stomaku.

Neke od ovih infekcija, ne toliko prehlada koliko grip, ponekad mogu izazvati gastrointestinalne simptome, a pogoršanje celog sistema od želuca do creva jednostavno nije dobra ideja.

Dakle, ako imate uznemiren stomak i istoriju stomačnih problema izazvanih kafom, možda biste želeli da preskočite jutarnju šoljicu. Sve u svemu, piti skromnu količinu kafe kada ste bolesni je verovatno u redu.

Izvor: Gradske info