CRKVA SVETOG ILIJE

U kršu nastalom od pada krova, Dušan i Stefan pronašli su dve izuzetno očuvane, potpuno netaknute ikone, što je pravo čudo.

U vreme kada egoizma i nepostojanja svesti o zajednici ima više nego ikada, dvojica mladih Piroćanaca, Dušan Živković i Stefan Lazarević, obojica žive u selu Crvenče, krenuli su, uz blagoslov crkvenih vlasti, u obnovu zaboravljene svetinje – Crkve Svetog Ilije iz 15. veka.

dušan lazar

Iako decenijama potpuno zaboravljena i urasla u korov i trnje, pa i šumu, ova svetinja krije mnoge misterije. Po predanju ovde je ostao deo moštiju Svete Petke, zbog čega je najpre ova crkva bila namenjena Svetoj Petki, ali s obzirom da je seoska slava u Crvenčevu Sveti Ilija, kasnije je, kroz vekove, preimenovana.

Ovde su se po predanjima događala i čudesna isceljenja, ali poslednjih decenija, crkva je potpuno zaboravljena i, dok nisu Dušan i Stefan došli na ideju da počnu da je uređuju, bila potpuno urasla u šumu i neprepoznatljiva. Do crkve se inače dolaze jedino kolskim putem iz pravca Staničenja, a da bi se do nje došlo iz Crvenčeva, mora da se prelazi reka, pa je verovatno i to jedan od razloga zašto je ova svetinja potpuno zaboravljena.

Ipak, zahvaljujući dvojici mladića koji su pre mesec dana počeli da krče šumu i trnje, sada je okolina crkve “progledala”.

Za ovu svetinju kruže brojna predanja. Jedno od njih je da je mladi bračni par iz sela, svojevremeno imao problema da dobije potomstvo. Godinama su se mučili, a kada su na savet starih meštana sela, ostavili u crkvi belu odeću da prenoći, ubrzo posle toga, ovaj mladi bračni par dobio je pravi blagoslov i dobio dete.

Dve netaknute ikone

Kuriozitet je, i prava misterija, da su u kršu nastalom od pada krova, Dušan i Stefan pronašli dve izuzetno očuvane, moglo bi se reći potpuno netaknute ikone, što je pravo čudo, imajući u vidu da crkva decenijama propada, i izloženost snegovima, kišama, vetrovima…

Dušan kaže da će on i Stefan uložiti maksimalni trud da se obnova svetinje što pre završi, ali će biti potreban novac za kupovinu građe za obnovu propalog krova.

– Stefan i ja poznajemo i obradu drveta i sve što treba za ovakav posao, ali biće neophodna pomoć prilikom kupovine materijala za krov pa se tu nadamo da će se javiti ljudi koji žele da nam pomognu da već na proleće svi zajedno oživimo ovu svetinju koja je neprocenjiva za ovaj kraj, a siguran sam da će i ogroman broj Piroćanaca posećivati ovu svetinju, moliti se Bogu, paliti sveće – kaže Dušan.

Za sve ovo, Dušan i Stefan dobili su i blagoslov Crkve.

Napravio čitavo izletište na Nišavi

Dušan Živković nacionalnoj javnosti postao je poznat nakon što je potpuno sam, raskrčio i napravio čitavo izletište, koje je ukrasio duborezima, napravio ljuljaške, vrteške, penjalice, ležaljke i kreirao pravi raj posebno za mališane. Ovo izletište se zove Brod bar i sada je deo turističke ponude Pirota, a opremanje pomaže i Turistička organizacija Pirot.

Svi koji žele da pomognu obnovu ove svetinje, mogu prilog po želji i mogućnosti da uplate na namenski račun.

Izvor: Kragujevčani