SAVETUJE DRUGE OPCIJE

Google će i dalje da podržava tradicionalne lozinke, ali će korisnici moći na svom nalogu da isključe opciju „preskoči lozinku“.

Google nastoji da učini lozinke zastarelim i zato poziva korisnike da kreiraju pristupne ključeve za otključavanje naloga i uređaja pomoću otiska prsta, skeniranja lica ili PIN broja.

google lozinke

Gigant je rekao da se šifre lakše pamte, brže se koriste i da nude veću sigurnost. Kompanija je predstavila podršku za pristupne ključeve u maju, ali je najavila u blog postu da će tehnologija sada postati opcija prilikom kreiranja lozinke.

„Mi ćemo nastaviti da ohrabrujemo industriju da se okrene pristupnim ključevima. Učinićemo da lozinke postanu retkost i da na kraju zastare“, napisala je kompanija.

Google će i dalje da podržava tradicionalne lozinke, a korisnici mogu u potpunosti da izbegnu pristupne ključeve tako što će na svom nalogu isključiti opciju „preskoči lozinku kada je to moguće“.

Ključevi se sada koriste kao alternative lozinki za aplikacije kao što su YouTube, Search, Maps, Uber i eBay.

FIDO Alijansa, bezbednosni konzorcijum koji broji mnoge tehnološke firme kao članove, prethodno je razvio standarde za pristupne ključeve. Microsoft, Apple i Google od tada rade na tome da pristupne ključeve postanu stvarnost.

Apple je uveo svoju opciju lozinke sa izdavanjem iOS-a 16, omogućavajući ljudima da koriste tehnologiju u različitim aplikacijama, uključujući Apple Wallet. Podrška za pristupni ključ je prvi put predstavljena na Chrome i Android uređajima u oktobru 2022.

Izvor: BIZLife