Kako temperature padaju i zima polako kuca na vrata, izazovi sa kojima se susreće naša koža postaju sve veći. Hladan vazduh, vetar i unutrašnje grejanje mogu smanjiti vlažnost kože, čineći je suvom, zategnutom i ponekad crvenom. Ali sa pravim pristupom i pažnjom, možete je održati zdravom i sjajnom tokom cele zime. Evo pet saveta koji će vam pomoći da se vaša koža oseća i izgleda najbolje, čak i kada su vremenski uslovi protiv vas.

Duboka hidratacija je od presudne važnosti!

U zimskim mesecima, koža je često izložena suvom i hladnom vazduhu, što može dovesti do njenog oštećenja i isušivanja. Duboka hidratacija je ključna kako bi se očuvala elastičnost i zdrav izgled. Korišćenje ovakvih krema i losiona sa visokim procentom hranljivih sastojaka pružiće joj potrebnu zaštitu i negu.

Bogate hidratantne kreme obično sadrže sastojke poput ceramida, glicerina i masnih kiselina koji pomažu u obnovi njene zaštitne barijere i sprečavaju gubitak vlage. Takođe, važno je primenjivati hidratantnu kremu dok je koža još uvek vlažna, na primer nakon tuširanja. To će joj datii dugotrajan osećaj mekoće i hidratacije.

Kolagen – ključ za čvrstu i elastičnu kožu!

Kolagen je osnovni protein koji koži daje strukturu i čvrstoću. Hladno vreme može usporiti proizvodnju ovog proteina, pa je važno podržavati njegovo stvaranje i očuvanje. Konzumacija namirnica bogatih kolagenom, poput supe sa pilećim kostima, može pomoći. Takođe, postoje brojni dodaci i kreme koje sadrže kolagen pa ih slobodno uvrstite u svoju dnevnu rutinu.

Piling, ali sa pažnjom!

Piling je odličan način da se oslobodite mrtvih ćelija, osvežite ten i omogućite bolje upijanje proizvoda za negu lica i tela. Međutim, tokom hladnih meseci, koža može biti osetljivija i sklona iritacijama, što znači da je potrebno posebno paziti kada je reč o pilingu.

Umesto grubih pilinga, birajte one sa blagim sastojcima i sitnim granulama. Kozmetički preparati na bazi enzima, poput onih sa papajom ili ananasom, mogu biti odlična opcija jer nežno razgrađuju mrtve ćelije bez potrebe za trljanjem. Ako koristite one sa hemijskim sastojcima, poput onih na bazi AHA ili BHA kiselina, osigurajte da ih koristite retko i uvek pratite uputstva proizvođača.

Nakon pilinga, važno je naneti hidratantnu kremu kako bi se obnovila zaštitna barijera kože i sprečilo isušivanje.

Zaštita od sunca nije samo za leto!

Iako je sunce manje intenzivno zimi, štetni UV zraci i dalje mogu oštetiti kožu. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom, čak i kada je napolju oblačno. Ovo je posebno važno ako  se bavite zimskim sportovima ili jednostavno šetate.

Ne zaboravite na unos tečnosti!

Svaka hidratacija počinje iznutra. Pijte dovoljno vode svakog dana da biste pomogli koži da zadrži svoju vlažnost. Topli biljni čajevi mogu biti izvrsna opcija tokom hladnijih dana, nudeći i dodatne antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

I za kraj, iako zimska sezona može doneti niz izazova za našu kožu, sa pravim navikama i pažnjom možete je održavati zdravom i sjajnom. Bilo da se radi o dodavanju kolagena u vašu rutinu ili o jednostavnom podsećanju da svakodnevno pijete vodu, male promene mogu doneti velike rezultate. Vaša koža će vam biti zahvalna!