ZBOG PREVELIKOG ZADRŽAVANJA

Gotovo sva živopisna mesta u Italiji imaju problem sa masovnim turizmom, pa tako i jedno od najposećenijih mesta – Portofino.

Horde turista ne ugrožavaju samo destinacije i atrakcije, već i lokalno stanovništvo i funkcionisanje gradova. Jedan od njih, Portofino, odlučio je da se suprotstavi i preduzme sve mere kako bi sačuvao svoj opstanak.

portofino

Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri, najpoznatiji je nažalost u poslednje vreme po velikom broju turista, i po masovnom turizmu. Njih toliko ima, da je grad potpuno paralisan, a stanovništvo je dovedeno do ivice egzistencije.

Portofino je poznat po živopisnim zgradama koje okružuju more, dramatičnim liticama i divnom obalom, i predstavlja jedan od najčešćih simbola Italije na svim društvenim mrežama.

To je u stvari i najveći problem, jer svi žele da naprave fotografije i uspomene. Turisti se slikaju na svim mestima, blokiraju ulice, staze i puteve, u toj meri da su lokalne vlasti odlučile da uvedu kazne.

Gradonačelnik Portofina je uveo je takozvane zone bez zadržavanja, kako bi se izborio sa hordom turista. Svako ko se predugo zadržava na šetalištu između 10.30 i 18.00 plaća kaznu od čak 270 evra.

Sam gradić ima nešto više od 400 stanovnika, a turista bude dnevno i preko 100.000. To dovodi do pretrpanih ulica i saobraćajnih gužvi, gde stanovništvo i komunalne službe ne mogu normalno da funkcionišu. Nova uredba stupana snagu 15. oktobra.

Izvor: TU Magazine