ZAMENE ZA BRUFEN

Negativni efekti koje izaziva ibuprofen naterali su mnoge ljude da se okrenu prirodnim alternativama za rešavanje različitih vrsta bolova.

Lekovi koji se prodaju bez recepta su mač sa dve oštrice. Oni su, s jedne strane, lako dostupni i mogu brzo ublažiti vaše simptome, ali kada se oslanjate samo na njih, postaće vam još gore usled neželjenih efekata. Ibuprofen (brufen) je jedan od takvih lekova.

ibuprofen

Svake godine se na planeti brufen koristi u milijardama doza za lečenje bolova, iako je odgovoran i za mnoštvo drugih neželjenih efekata.

Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lek koji se obično uzima za lečenje bolova i temperature usled stanja poput artritisa, menstrualnih grčeva, glavobolje, prehlade i gripa. Ovaj lek, međutim, takođe može da izazove brojne neželjene efekte kao što su bolovi u stomaku, nadimanje, dijareja, žgaravica, probavne smetnje, povraćanje i još mnogo njih.

Osim toga, studije pokazuju da je ibuprofen odgovoran za hiljade smrtnih slučajeva povezanih sa kardiovaskularnim bolestima.

Uz sve ove negativne efekte povezane sa uzimanjem ibuprofena, mnogi su se okrenuli prirodnim alternativama za rešavanje i ublažavanje različitih vrsta bolova.

Evo takvih šest alternativa!

Arnika

Arnika (brđanka, moravka i vučji zub) je biljka iz porodice tratinčica poreklom iz hladnijih regija severne hemisfere. Ova biljka se obično koristi u medicini, u obliku gelova i losiona, posebno za lečenje modrica.

Studija iz 2007. godine pokazala je da je arnika efikasna kao i pet odsto ibuprofen gela za ublažavanje simptoma povezanih sa osteoartritisom zgloba i sa manje neželjenih efekata.

Đumbir

Đumbir je biljka sa snažnim antiinflamatornim i analgetičkim svojstvima, što je čini efikasnom prirodnom alternativom sintetičkim sredstvima za ublažavanje bolova poput ibuprofena.

Konkretno, istraživanja pokazuju da je đumbir jednako efikasan kao ibuprofen za simptome bolova povezane sa teškim menstrualnim ciklusima, poput dismenoreje.

Kurkuma

Kurkuma je široko korišćeni začin u kuhinji jugoistočne Azije. Njeno aktivno jedinjenje kurkumin poznato je po antioksidativnim i protivupalnim svojstvima koja mogu pospešiti zalečenje.

Studije su otkrile da kurkuma ima moć smanjenja bola koja je podjednako efikasna kao i lekovi na bazi ibuprofena. Pokazalo se da antiinflamatorna svojstva kurkume pomažu u poboljšanju reumatoidnog artritisa, postoperativnog zapaljenja, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, sindroma iritabilnog creva i čira na želucu.

Štaviše, utvrđeno je da su ekstrakti kurkume jednako efikasni kao ibuprofen za ublažavanje simptoma osteoartritisa kolena.

Majčina dušica

Majčina dušica (timijan) je dobro poznata antibakterijska i antigljivična biljka. Njegov aktivni sastojak timol je čest sastojak antibakterijskih proizvoda kao što je vodica za usta.

Esencijalno ulje majčine dušice ima dugu istoriju upotrebe kao prirodni lek. Jedna studija pokazuje da je ulje majčine dušice jednako efikasno kao ibuprofen u smanjenju bolova i grčeva povezanih sa dismenorejom.

Omega 3 masne kiseline

Malo hranljivih sastojaka je proučeno tako detaljno kao omega 3 masne kiseline. Ove kiseline imaju mnoge moćne zdravstvene benefite za telo i mozak.

Studija iz 2006. godine otkrila je da dodatak omega 3 ribljeg ulja pomaže pacijentima sa neurohirurgije da smanje potrebu za lekovima. Druga studija pokazala je da je omega 3 dodatak ishrani sigurnija alternativa ibuprofenu u lečenju diskogenih bolova.

Cimet

Poznato je da topla šolja čaja sa cimetom pruža olakšanje hroničnom bolu zbog artritisa, reumatizma, fibromijalgije, Kronove bolesti ili drugih zapaljenskih stanja. Istraživanje je pokazalo da je cimet takođe efikasan jednako kao ibuprofen kod bolova povezanih sa dismenorejom.