BOLNA MENSTRUACIJA

Šta je Dismonereja ili bolna menstruacija kod žena i kako se leči homeopatijom.  Homeopatski lekovi za bolne menstruacije i PMS

 

Homeopatija ima niz lekova koji mogu da pomognu kod bolnih menstruacija. U daljem tekstu su navedeni homeopatski lekovi za bolne menstruacije i lekovi koji deluju i na pred menstrualni sindrom PMS. U medicini se taj poremećaj zove Dismenoreja.

Šta je Dismenoreja i homeopatski lekovi za bolne menstruacije i PMS

Dismenoreja je bol iz materice u vreme oko menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s menstruacijom ili joj prethoditi za 1 do 3 dana. Vrhunac doseže 24 h nakon početka krvarenja te slabi nakon 2 do 3 dana. Obično je u pitanju oštra bol u materici, ali može biti grčevita, bubnjajuća ili stalna i tupa; može se širiti u noge.

Dismonereja je često praćena glavoboljom, mučninom, opstipacijom ili proljevom, križoboljom i čestim mokrenjem; ponekad dolazi do povraćanja. Simptomi predmenstrualnog sindroma se mogu pojaviti za vreme dela ili čitavog trajanja menstruacije. Ponekad dolazi do izbacivanja ugrušaka ili odliva endometrija.

To su bolovi koji dovode do nervoze i promene ponašanja žene.

Dismenoreja može biti primarna i sekundarna. Primarna nastaje zbog funkcionalnih poremećaja, a sekundarna nastaje zbog organskih promena kao što su upale, razne infekcije.

DISMENOREJA ZBOG HORMONSKOG DISBALANSA

Obično se pojavljuje membranozni iscedak koji nastaje zbog hipertrofije ćelija maternice. Bolovi su grčeviti, spasmodični, veoma jaki…

Indikovane remedije – koji homeopatski homeopatski lekovi za bolne mestruacije se koriste na osnovu opisa stanja u kome se pacijent nalazi i simptoma:

1.  Magnesium phosphorica – Jaki, nagli grčevi … Do poboljšanja dolazi u pognutom položaju sa jakim pritiskom bolne regije i toplim aplikacijama.

2. Viburnum – Iznenadni grčevi u kratkim vremenskim intervalima a bol se iz lumbosakralnog podrucja širi u bedra.

3. Cyclamen – Menstruacije neredovne, nepravilne sa izlučivanjem crnih, krvavih ugrušaka.. U toku ciklusa prestane krvarenje na kraće vreme, pa se opet pojavi praćena glavoboljama a nekad i sa vrtoglavicama..

4. Phytolacca – Predmenstrualni mastitis, hormonalni disbalans …

5. Bromum – Menstruacije su preuranjene, imaju ugruške… obično je levi jajnik bolan, otečen i napet. Zna se javiti i levostrana glavobolja.

NEUROVEGETATIVNA DISMENOREJA

Za ova stanje se koriste sledeći homeopatski lekovi za bolne menstruacije:

1. Sabina – Preuranjena menstruacija sa jakim i iznenadnim bolovima koji se šire iz lumbosakralnog predela u karlicu, pa u vaginu…

2. Secale – Češće se propisuje u menopauzi a bolovi su slični porodjajnim bolovima…

3. Cimicifuga racemosa – Menstruacije su nepravilne i neredovne, bolovi su jaki. Šire se oko abdomena pa se šire u ledja, te u stražnji deo bedara.

4. Chamomilla – Vrlo iritabilne žene koje se lako naljute i veoma su netolerantne na bol. Bol je grčevita i neizdrživa.

5. Calcarea phosphorica – Dismenoreja u pubertetu….

GoldenSwedenBitte-728x90

Golden Sweden Bitter je eliksir dugovečnosti koji blagotvorno deluje na menstruaciju i hormone kod žene. Pokazalo se da stalna upotreba Golden Sweden Bittera harmonizuje ženske hormone, smiruje bolne menstruacije, reguliše ciklus, odlaže klimaks, poboljšava i produžava seksualni život žene u starijoj dobi ako se eliksir kontinuirano konzumira.

PSIHOGENA DISMENOREJA

1. Pulsatilla – Osetljive žene koje su promenljivog raspoloženja. Reaguje tako što se rasplače kad je neko teši. Stidljive osobe.

2. Sepia – Osobe sklone tegobama jetre, prisutna je opstipacija, problemi sa cirkulacijom i genitalne tegobe.

3. Murex – Astenične i slabe žene, tužne po prirodi koje imaju osećaj težine u karlici koji se pogoršava sa hodanjem. Menstruacije su preuranjene, obilne i bolne.

4. Lilium tigrinum – Žene koje su nervozne, pate od uterinih problema često udruženih sa problemima srca. Oseća često bol u karlici i ima osećaj propadanja karličnih organa.