PRP ili VAMPIRSKI TRETMAN

Podmlađivanje svoje kože uz svoju krv? Šta je PRP tretman ili “ Vampirski tretman“ koji je postao veoma popularan?

PRP tretman ili Vampirski tretman lica - da li je bezbedan


PRP tretman

Tokom procesa starenja koža gubi elastičnost, volumen i sjaj. Traganje za najadekvatnijom prirodnom stimulacijom dovelo je do ubrizgavanja sopstene krvne plazme. Primena krvne plazme bogate trombocitima se više od 30 godina uspešno koristi u procesima bržeg zarastanja tkiva, posebno u ortopediji i kardiologiji, a od 2005.godine i u estetskoj dermatologiji.

PRP tretman, poznat i kao “vampirski tretman” je prirodna je metoda podmlađivanja kože faktorima rasta iz sopstvene krvne plazme. Tretman je ovaj neobični naziv dobio zbog toga što se tom prilikom koristi deo plazme koji sadrži visoku koncetraciju trombocita sa prirodnim proteinima, najbitnijim u procesu zarastanja i regeneracije tkiva.

Trombociti, faktori rasta i stem ćelije izdvojeni iz krvi stimulišu reakciju matičnih ćelija i na taj način pomažu nastanak novog kolagena i krvnih sudova, obnavljaju oštećene delove kože i uklanjaju znake starenja. To je estetsko medicinski zahvat koji koristi moć vaših trombocita i faktora rasta u krvi za regeneraciju kože.

To čini na potpuno prirodan način, povećavajući joj volumen i elastičnost. Indikacije za PRP tretman su brojne: umoran izgled lica, fine linije i bore, starenje i opuštena koža, podočnjaci i kesice ispod očiju, proširene pore na licu, nepravilnosti na koži, ožiljci od akni, loš ten, loša tekstura kože, tanka, proređena i krta kosa. Koristi se za podmlađivanje, podsticanja rasta kose, smanjivanje ožiljaka i pigmentaciju, povećanje volumena i tonusa lica itd. Tom metodom vrlo uspešno mogu da se tretiraju lice, vrat, dekolte, ruke, kao i drugi delovi tela.

Priprema i procedura lica za PRP tretman

Za njega nije potrebna nikakva posebna priprema. Prvi korak je uzimanje krvi, 10 ml, koja se odmah nosi u laboratoriju na obradu. U posebnom aparatu ona se centrifugira kako bi se crvena krvna zrnca odvojila od seruma. U toj proceduri koristi se i gel sa aktivnom supstancom koji aktivira trombocite da otpuštaju faktore rasta, a eritrocitima ne dozvoljava da se nađu u serumu.

Kapi dobijenog seruma nakon toga se aplikuju u kožu, gde trombociti faktore rasta otpuštaju 7 do 10 dana od urađenog tretmana. Plazma se meša sa anestetikom, čime se postiže da tretman bude ujedno i bezbolan. Ubrizgavanje se radi najmanjim iglama koje ne ostavljaju tragove uboda niti ožiljke. PRP tretman traje do sat vremena. Ukoliko želite samo da ublažite fine linije i bore, da popravite teksturu kože, njen izgled i kvalitet, plazma se može aplikovati površno. Ako je vaš cilj tretiranje dubokih bora, nadoknada volumena, ožiljci, aplikuje se dublje.

Da li se PRP tretman može uneti u kožu bez iglica?

Za one koji se plaše iglica, PRP procedura se može obaviti u kombinaciji sa laserskim podmlađivanjem. Kombinovanje ove dve anti-age metode daje snažan efekat jer udružuje dejstvo laserskog podmlađivanja sa stimulacijom regeneracije pomoću krvne plazme. Laser pravi mikrootvore u koje se plasira centrifugirani serum iz krvne plazme, što garantuje da je ova procedura komforna za pacijenta.

Oporavak i rezultati

Poseban oporavak nakon PRP tretmana nije potreban. Na tretiranom mestu je moguće prolazno crvenilo, uz modricu na mestu uboda, ali su te situacije zaista retke. Efekat je vidljiv odmah, a još vidljiviji je tri nedelje nakon tretmana. Rezultat toga je osvežen i odmoran izgled, koža postaje mekana, sjajna, podmlađena, konture lica redefinisane, bore i fine linije nestaju. PRP inekcije su vrlo uspešne u tretiranju proširenih pora, ožiljaka od akni, podočnjaka, opuštene kože i bora. Fine linije i bore značajno se redukuju, koža vidno postaje podmlađena, sjajna, glatka, blistavog izgleda.

Koliko često može da se radi PRP tretman?

Učestalost tretmana je individualna i zavisi kako od stanja same kože tako i od rezultata koje želite da postignete. Već par dana nakon tretmana vidljivo je opšte poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon tri do šest nedelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova, a u idućih tri do šest meseci dolazi do smanjivanja bora.

Preporučuje se serija od 3-6 tretmana u intervalu od 2-4 nedelje. Nakon toga dovoljno je uraditi tretman na 6 do 12 meseci u cilju održavanja efekta. Na ovaj način, postižu se dugotrajni rezultati, koji postaju sve uočljiviji, a ogledaju se u potpunoj revitalizaciji i regeneraciji kože, čime dugoročno ulažete ne samo u njen izgled već i u kvalitet.

Moguće komplikacije

PRP metoda podmlađivanja krvnom plazmom najprirodniji je, a samim tim i najbezbedniji tretman za podmlađivanje kože, sa minimalnim periodom oporavka i bez negativnih efekata. Reč je o neinvazivnoj, potpuno bezbednoj proceduri, a rezultati koje ona daje su odlični i to u tertiranju različitih problema.

Neželjeni efekti prilikom ovog procesa smanjeni su na minimum s obzirom na to da nema stranih i sintetičkih materija, koristi se sopstvena krv pacijenta, čime se izbegava i mogućnost alergijske reakcije. Nakon PRP- a može da dođe do crvenila kože, modrica i manjih otoka koji će proći za nekoliko dana. Čak i oni su takvog izgleda da se većina klijenata odmah vraća svojim aktivnostima. Samim tim, osim prolazne iritacije kože na tretiranom delu, nema rizika od komplikacijaNe primenjuje se kod pacijenata sa kožnim bolestima, poremećajima trombocita ili težim bolestima.

Ko ne sme podvrgnuti PRP tretmanu?

Apsolutne kontraindikacije za primenu PRP tretmana:

  • akutne infekcije
  • sistemska oboljenja krvi

Relativne kontraindikacije za PRP terapiju su:

  • primena kortikosteroida 4 do 6 sedmica pre intervencije
  • upotreba antiinflamatornih lekova nedelju dana pre tretman
  • autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema
  • antikoagulantna terapija
  • hronična oboljenja bubrega i jetre
  • operacija mesec dana pre PRP procedure

Ova terapija predstavlja jedno od savremenih dostignuća u medicini. Tretman pomaže tkivu da se regeneriše i zato se koristi kako za podmlađivanje, tako i za lečenje osteoartritisa i povređenih tetiva i hrskavice. Primenjuje se kada je potrebno stimulisati regeneraciju tkiva i brži oporavak u estetskoj medicini, kod degenerativnih promena na zglobovima, u lečenju hroničnih rana i  kod povreda muskuloskeletnog sistema.

Koje su prednsoti PRP tretmana lica?

  • Procedura je vrlo efikasna – efekat se vidi čak posle prvog tretmana
  • Sopstvena krvna plazma je potpuno sigurna. Zar telo može odbaciti nešto svoje?
  • Nema dugog oporavka, naprotiv, gotovo se odmah možeš vratiti normalnom životu
  • Čitav postupak (uključujući vađenje krvi i izdvajanja trombocita) se može obaviti za 40-45 minuta
  • Bezbolan tretman, zato što se koriste veoma tanke igle, uz to, na kožu se nanosi anestetik

Zašto je PRP tretman lica prava stvar za tebe?

Ukoliko želiš metodu koja na prirodan način utiče na stvaranje novog kolagena u koži onda je Vampirski tretman idealan. Prednost ove metode je upravo ta što koristi prirodnu sposobnost organizma da zaceli. Dakle, ako imaš problematičnu kožu lica, želiš da osvežiš i podmladiš svoju kožu, da se rešiš nezdravog tena, bora, staračkih fleka ili fleka od akni, ti si pravi kandidat za ovaj tretman.

Prirodanadar.rs