DEŠAVA SE…

Psorijaza kod dece najčešće se manifestuje kroz promene na nokatnoj ploči u vidu malih tačaka udubljenja, beličastih boja ili mrvljenja.

Psorijaza je hronična bolest čiji se simptomi mogu pojaviti bilo gde na telu, a može se javiti i kod dece. Najčešće promene se javljaju na koži glave, kolenima, laktovima i trupu.

psorijaza kod dece

Iako mnogi misle da je psorijaza bolest odraslih, nije retkost da se pojavi kod dece i to u ranijem detinjstvu, piše „Kids Health“.

Iako se simptomi ove bolesti razlikuju od deteta do deteta, najčešće su ljuspice i crvene fleke na koži, koje uglavnom prati jak svrab. Pored navedenih promena na koži, psorijaza se javlja i na noktima deteta, upozoravaju dermatolozi.

Bioderma krema za osetljivu kozu

Najčešće su u pitanju promene na nokatnoj ploči u vidu malih tačaka udubljenja, beličastih boja na noktu ili njegovog mrvljenja.

Ako je u pitanju psorijaza, zahvaćeni su svi nokti, pa je prilično lako primetiti čim se pojavi. Ponekad se pojavljuju i veća udubljenja nokatne ploče, poznata kao Beauove linije.

Kako stručnjaci naglašavaju, iako još uvek ne postoji pravi lek za psorijazu, postoje određeni tretmani i preparati koji ublažavaju neprijatne simptome i bar delimično olakšavaju svakodnevni život obolelima od nje.

Izvor: Index.hr