JAPANSKI UM

Tehnologija koristi neuroimaging i veštačku inteligenciju kako bi uhvatila složenu neuralnu aktivnost, odnosno snove pretvorila u video prikaz.

Zamislite mogućnost da gledate svoje snove kao film. Sada može da ga napravite od svojih snova zahvaljujući uređaju koji su stvorili japanski istraživači.

snove u video

On može da snima i reprodukuje snove u video formatu, koristeći napredno snimanje mozga i algoritme za mašinsko učenje.

Uređaj za snimanje snova otvara neviđene mogućnosti za istraživanje tajanstvenog sveta snova.

Tehnologija koristi neuroimaging i veštačku inteligenciju kako bi uhvatila složenu neuralnu aktivnost, koja prati stanje sna, i prevela je u vizualni prikaz. Integrirajući tehnike snimanja mozga s sofisticiranim algoritmima, naučnici su uspeli da dekodiraju vizualni sadržaj snova.

To je dovelo do stvaranja uređaja sposobnog da pretvori snove u video zapis.

Merenje aktivnosti mozga

Uređaj za snimanje snova koristi funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) kako bi merio aktivnost mozga i identifikovao obrasce povezane sa određenim sadržajem sna.

Algoritmi za mašinsko učenje rekonstruišu obrasce u slike, omogućavajući stvaranje snimaka snova. Ova tehnologija ima potencijal da revolucionizuje naše razumevanje snova, svesti i složenih procesa ljudskog uma.

Ne samo to, već može imati različite primene, kao što su poboljšanje konsolidacije pamćenja tokom sna i lečenje mentalnih poremećaja, prenose strani mediji.

Potencijal tehnologije

Osim toga, tehnologija za snimanje snova ima ogroman potencijal za poboljšanje kreativnosti i inovacije.

Umetnici, pisci i filmski stvaraoci mogli bi da imaju koristi od sposobnosti da ponovo vide svoje snove, crpeći inspiraciju iz nadrealnih i maštovitih aspekata svojih snova.

Uređaj je još uvek u početnoj fazi i naučnici rade na poboljšanju tačnosti i rezolucije rekonstruisanih snimaka snova.

I, kao i sa svakom revolucionarnom tehnologijom, uređaj za snimanje snova postavlja važna etička pitanja.

Izvor: BIZLife