ALI NE TREBA PRETERIVATI

Istraživanje je otkrilo da je redovno korišćenje interneta povezano s otprilike upola manjim rizikom od demencije u poređenju s neredovnim korišćenjem.

Starije osobe su najviše izložene riziku od razvoja demencije i kognitivnih problema, jer je starenje jedan od glavnih uzroka kognitivnog pada.

demencije

Naučnici su međutim otkrili da bi umereno i redovno korišćenje interneta moglo imati koristi za starije osobe.

Istraživanje, objavljeno u Journal of the American Geriatrics Society, otkrilo je da produžena upotreba interneta u kasnoj odrasloj dobi ima veze sa odlaganjem kognitivnog oštećenja.

Međutim, autori istraživanja sa Škole za globalno javno zdravstvo Univerziteta u New Yorku rekli su da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdile potencijalne negativne posledice prekomerne upotrebe.

Istraživanje je otkrilo da je redovno korišćenje interneta povezano s otprilike upola manjim rizikom od demencije u poređenju s neredovnim korišćenjem.

Među učesnicima koji su bili aktivni korisnici, autori novog istraživanja identifikovali su 1,54 posto rizika od razvoja demencije, dok se čini da oni koji ne koriste imaju značajno veći rizik od 10,45 posto.

Međutim, istraživači su istakli da takođe postoji korelacija između preteranog korišćenja interneta i razvoja demencije.

Čini se da se rizik povećao među onima koji su koristili internet više od dva sata dnevno.

Zaključno, istraživači kažu da je najmanji rizik primećen kod odraslih koji su koristili internet otprilike 0,1-2 sata.

Izvor: Novi list