SARMA SA DŽIGERICOM

Sarma sa jagnjećom džigericom (crnom i belom) u maramici i belim vinom savršeni gurmanski specijalitet za posebne prilike. Utrošićete više vremena za njegovo spremanje, ali će se svaki minut isplatiti.

sarma sa džigericom

Sastojci:

1 jagnjeća maramica
500 grama bele jagnjeće džigerice
500 grama crne jagnjeće džigerice
500 grama jagnjećeg mesa
100 grama pirinča
2 glavice crnog luka
2 oljuštena krompira
150 mililitara kisele pavlake
10-ak listova sveže nane
400 mililitara belog vina
2 kašike senfa
1 kašika mešavine začina
1 kašika tucane paprike
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Jagnjeću maramicu stavimo u sud sa vodom. Jagnjeće meso, crnu i belu džigericu isečemo na kocke. Glavice crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo isečeno meso i džigerice. Dodamo mešavinu začina, tucanu papriku i promešamo.

Kada se meso i džigerica proprže, dodamo pirinač, sitno isečenu nanu, senf, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta. Okrugli kalup (ili manju dublju činiju) obložimo jagnjećom maramicom i napunimo filom iz tiganja. Savijemo krajeve maramice ka unutrašnjosti kalupa, odsečemo višak maramice i sarmu stavimo u vatrostalnu posudu. Na isti način pripremimo sve sarme, poređamo u posudu i poprskamo uljem.

Krompire isečemo na kriške koje stavimo između sarmi, a zatim sipamo vino. Pečemo 90 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Sarme serviramo na tanjir zajedno sa krompirom.

Prijatno!