Nastupajući dani prehlade i gripa već sada unose strah, ne samo zbog bolesti, groznice, iscrpljenosti, najviše zbog iscrpljujućeg kašlja koji traje danima, a on je samo prirodni refleks koji štiti organizam i čisti pluća od raznih patogena, sluzi, dima, alergena, prašine i polena.

Iako je njegova primarna uloga  zaštita, kašalj, ukoliko je uporan, može da izmuči obolelog, da dovede do iscrpljenosti i upale mišića, glavobolje i lošeg sna, bez obzira da li je reč o suvom (neproduktivnom), vlažnom (produktivnom) ili mešoviti. Za prehladu se prvo vezuje suvi kašalj koji posle nekoliko dana prelazi u produktivni. Kako bi se  uspešno lečio, potrebno je da se otkrije pravi uzrok, to najčešće jesu virusi ili alergeni, u tom slučaju se ne preporučuju antibiotici, već sirupi za kašalj. Sa druge strane, kašalj je bitni odbrambeni mehanizam organizma, on produkuje antitela i eliminiše strane materije u organizmu, tako jača imunitet. 

Preporučeno ponašanje dok traje kašalj

Kako bi se kašalj ublažio postoji preporučeno ponašanje, koje podrazumeva da se tokom spavanja podigne uzglavlje, posebno ako je produktivni kašalj i ako se sekret sliva iz nosa. Dok traje kašalj, naročito produktivni, potrebno je unošenje tečnosti, što više vode i čaja sa medom i limunom, tako se razlaže nakupljeni sekret da se lakše iskašlje, ali se i jača imunitet. Topli napici su delotvorni i kod suvog kašlja, kao i tople obloge na grudima koje smanjuju provociranje kašlja. Provetravanje prostorija u kojima su osobhe koje pate od kašlja je nužno dok kašalj ne prodje. 

Sirupi za kašalj kao pobednici u borbi protiv kašlja

Prelazno vreme uvek zavara, bez razlike i odrasle i decu, oslabi imunitet i organizam ne može da se odbrani od virusa koji su skoro uvek praćeni kašljem. Medjutim, kašalj treba da se tretira kao prirodni refleks organizma na štetne materije, a vrlo lako ga rešavaju odgovarajući sirupi za kašalj. U borbi protiv kašlja najbolje oružje je odgovarajući sirup, oni se preporučuju u zavisnosti od vrste kašlja, najbolje je konsultovati lekara. Lekar će prepoznati vrstu kašlja, njegove uzroke i odrediće odgovarajući sirup. Sirupi za kašalj su prva linija odbrane u borbi protiv kašlja, većina ovih sirupa je na prirodnoj bazi, što znači da u njihov sastav ulaze biljke koje imaju umirujući efekat na respiratorni sistem, kao što su tamijan (majčina dušica), jagorčevina, bokvica, beli slez.

Sirup od bokvice 

Od davnina se bokvica koristi za sve vrste kašlja i olakšavanje iskašljavanja. Ona ublažava iritaciju sluznice ždrela, glasnih žica, grla i i usne duplje, tako čuva zdravlje respiratornih organa. Sirupi za kašalj od bokvice olakšavaju respiratorne tegobe kod svih vrsta kašlja, odlična je za razlaganje bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja, ona ima i antiseptičko dejstvo pa ublažava upale grla i ždrela. Vrlo je važna za očuvanje grla i ždrela kod dece, mogu da je piju deca starija od tri godine. Roditelji najmladjih mališana podelili su iskustvo da su sirupi za kašalj od bokvice u grupi najzdravijih sirupa za decu,  da nisu primetili nikakve nus pojave, ali da u kombinaciji sa vitaminom C  i te kako pomažu jačanju imuniteta. 

Herbiko sirupi

Herbiko sirupi sadrže jednu od najboljih kombinacija biljaka uključujući beli slez, kamilicu i bosiljak, uz dodatak  vitamina C i meda. Uz kombinaciju biljaka britanski lekari su prvi preporučivali med i tu kombinaciju izdvojili  kao jednu od najboljih terapija u borbi protiv upornog kašlja.  Primećuje se da herbiko sirupi smanjuju intenzitet kašlja kod suvog kašlja  od prvog dana,a kod produktivnog kašlja olakšavaju iskašljavanje.  Odmah otvaraju bronhije i olakšavaju disanje, što je roditeljima veoma važno i razlog je zbog koga se roditelji odlučuju za herbiko kombinaciju biljaka. Herbiko sirupe može da koristi cela porodica u borbi protiv kašlja, bez razlike deca od tri godine i roditelji, pa i bake i deke.