MOŽE DA BUDE OPASAN

Zbog čuvenog filma „Barbie“ stvorena je nova estetska procedura. Šta je Barbi botoks tretman, koji je sve popularniji među ženama?

Nakon premijere filma „Barbie“, mnoge devojke i žene širom sveta su htele samo jedno – izgled poput Barbike. A kada pogledate lutku Barbike, videćete nešto neuobičajeno – ona nema trapezaste mišiće i to sada žene traže da im se uradi – Barbi botoks procedura!

barbi botoks

Ugao između Barbikinog vrata i ramena je potpuno prav i zbog toga je njen vrat izuzetno dug i vitak, što, naravno, kod ljudi nije slučaj. Sada usled te težnje kod žena da izgledaju poput Barbike i planetarnog uspeha filma, stvorena je nova estetska procedura – Barbi botoks.

Šta je zapravo Barbi botoks, kako se izvodi, koliko može da bude opasan, ali i koliko košta, govori dr Nemanja Čolić, klinički lekar i stručnjak za estetske procedure iz „Genesis estetike“.

„Barbi botoks ili trap tox, kako se drugačije naziva, jeste estetska procedura koja podrazumeva aplikovanje neurotoksina u trapezasti mišić kako bi se vizuelno stvorio vitak i izdužen vrat. Osnovna funkcija trapezastog mišića je opružanje (ekstenzija) glave, podizanje ramena i međusobno približavanje lopatica“, kaže sagovornik.

On priča i šta se zapravo krije iza ovog trenda koji je osvojio svet, ali i žene u Srbiji ga traže.

„Žene obično vole da imaju duži i tanji vrat kako bi estetski bile što nežnije i gracilnije. Ne vole kada im trapezasti mišići dolaze do izražaja i daju im više muški izgled. Ženski trapezasti mišići nisu jaki i izraženi kao kod muškaraca i smatram da im kao takvi ne predstavljaju estetski problem. Pritom, ova procedura je donedavno bila potpuno strana široj javnosti. Pre pojavljivanja filma je imala potpuno druge indikacije – tortikolis iliti kriv vrat, kao i migrene izazvane preteranom kontrakcijom mišića vrata.“

Doktor Čolić priča i kako se ovaj zahvat izvodi, kako izgleda cela procedura.

„Procedura ne podrazumeva nikakvu pripremu. Izvodi se tako što se u par ključnih, najizraženijih tačaka mišića trapeziusa aplikuje neurotoksin kako bi došlo do njegove relaksacije i atrofije mišića i tako postigao prav ugao između vrata i ramena. Iako je botoks relativno siguran postupak, postoji nekoliko kontraindikacija i situacija u kojima se ne preporučuje ili ne sme koristiti. To su preosetljivost na botulinum toksin, akutne infekcije, miastenija gravis, aktuelna primena antibiotika, trudnoća i dojenje, neurološki poremećaji. Tretman se ne preporučuje mlađima od 25 godina.“

A koliko traju efekti?

„Dejstvo botoksa traje od četiri do šest meseci, s tim što nekada to može biti i nešto kraće kod pojedinih ljudi.“

Cena ovog tretmana je između 250 i 300 evra.

Ali pre svega toga, važno je znati koje su eventualne posledice. Dakle, šta moraju da znaju devojke koje bi da se podvrgnu ovom tretmanu?

„Ako ovu proceduru izvodi lekar, onda je sve relativno bezbedno. Međutim, ako se neurotoksin aplikuje netačno ili u pogrešnoj dozi, botoks može potpuno paralizovati trapezasti mišić, migrirati s originalnog mesta aplikovanja, slabeći neuromišićnu vezu drugih okolnih mišića i tada prilično značajno može uticati na sposobnost pravilnog držanja glave, kao i podizanje ramena i ruku.“

Izvor: Zadovoljna.rs