BESEDA EPISKOPA JEROTEJA

Mi nemamo takvu ljubav kakvu je Sveta Paraskeva imala prema Bogu, ali neka nam ona svojim molitvama doda to što nam nedostaje.

Preosvećeni Episkop šabački g. Jerotej načalstvovao je 27. oktobra 2023. godine, na praznik Prepodobne matere Paraskeve, svetim evharistijskim sabranjem u manastiru Petkovici.

sveta paraskeva

– Današnja svetiteljka je jedna od najomiljenijih svetiteljki u našem narodu. Njene mošti su kratko boravile u našoj zemlji, u današnjoj crkvi Svete Petke u Kalemendanskoj tvrđavi, pored koje postoji i izvor isceljujuće vode. Naš narod je zavoleo ovu svetiteljku, ali i ova svetiteljka je zavolela naš narod i zato postoji toliko čvrsta veza između Svete Petke i srpskog naroda.

Sveta Petka je bila plemkinja duhom i istinska monahinja koja je napustila mesto življenja i otišla da se podvizava u Jordansku pustinju. Bog je pozvao preko svoga anđela da se vrati u svoj rodni grad, a za jednog monaha i asketu je najteže da se vrati tamo gde se rodio. U svom poslušanju se vratila u rodno mesto, jer je osnov njenog života bilo poslušanje Bogu. Skončavši u miru svoj život, sahranjena je izvan groblja, a čudom otkrivene njene mošti su počele da čine isceljenja i da iz njih toči miro.

Svetiteljka ne samo da je pomogla svojim sugrađanima, nego je posle proputovala čitav Balkan i svima je pomagala i služila, kao što to čini i dan danas. Ovo je sve jedna pouka za sve nas kakav treba naš život da bude, jer bez poslušanja i poverenja u starijega nema duhovnog života. Ono što je neprolazno, a to su vrline, ako steknemo, to ćemo zadržati i u Carstvu Nebeskom, a sve ostalo ostaje ovde na zemlji.

Sveta Paraskeva nam je svima primer šta znači istinska ljubav i kako istinska ljubav ne traži slavu ovoga sveta. U današnje vreme vidimo kako svi trče za slavom ovoga sveta, žele da budu poznati, a da opet imaju i ljubav. Ne može čovek da shvati da je ljubav nešto dragoceno što se čuva. To je jedna skrivnica i tajna koju mi nikom ne pokazujemo, jer se teško stiče, a lako se gubi. Zato znajmo da je ključ duhovnog života u tajni, zato i govorimo o Svetim tajnama u Crkvi.

Mi nemamo takvu ljubav kakvu je Sveta Petka imala prema Bogu, ali neka nam ona svojim molitvama doda to što nam nedostaje.

Izvor: Eparhija šabačka