TIKVEŠKI JAJČANIK

Tikveški jajčanik je varijanta pite u koju idu samo jaja i mleko. Zanimljiv je način na koji se kore za ovaj makedonski specijalitet savijaju, pa će vam biti interesantno i dok ga budete spremali.

tikveški jajčanik

Sastojci:

10 jaja
500 grama brašna
2 litra mleka
1 kašika šećera
ulje
so

Način pripreme:

Šećer dodamo u sud sa brašnom, posolimo, sipamo 300 mililitara vode, dodamo 2-3 kašike ulja i mešamo dok se testo ne sjedini. Testo premesimo na radnoj površini i podelimo na 6 jednakih delova.

Od prvog parčeta testa na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvučemo koru i stavimo u nauljenu okruglu tepsiju ostavljajući da krajevi vise po straničnim delovima tepsije. Od 4 parčeta testa, oklagijom razvučemo kore i jednu po jednu stavljamo ih u tepsiju. Pri stavljanju kore nabiramo, zatim vrteći ih u krug od sve četiri kore formiramo dva kruga. Od poslednjeg parčeta testa, oklagijom razvučemo koru koju stavimo da se malo zapeče na zagrejanom roštilju. I ovu koru nabiramo i stavimo na sredinu tepsije.

U sud polupamo jaja, posolimo i izmutimo žicom za mućenje. Sipamo mleko i promešamo. Mešavinom jaja i mleka prelijemo kore u tepsiji. Krajeve prve kore savijemo prema unutrašnjosti. Pečemo 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Isečemo jajčanik na trouglastu parčad i serviramo ih na tanjir, pa dekorišemo grančicom peršuna.

Prijatno!