USPEŠAN U BORBI

Smatralo se da je streptotricin previše toksičan za zdravlje bubrega u početnoj studiji i kasnije je zakopan u naučnoj literaturi.

Zaboravljeni antibiotik streptotricin, koji je razvijen pre nekih 80 godina, mogao bi ponovo da pomogne, ovoga puta u borbi sa superbakterijama koje su otporne na lekove.

streptotricin

Streptotricin izolovan je četrdesetih godina 20. veka i pokazao je veliki potencijal u lečenju infekcija izazvanim gram-negativnim bakterijama.

Za razliku od gram-pozitivnih bakterija, ovi mikrobi nemaju čvrsti ćelijski zid na koji ciljaju mnogi antibiotici. Pronalaženje alternativa bio je jedan od velikih izazova za farmaceutsku industriju.

SZO je 2017. godine objavila listu najopasnijih patogena otpornih na lekove. Većina od njih su bile gram-negativne bakterije.

Ali, uprkos svom potencijalu, streptotricin je odbijen. Smatralo se da je previše toksičan za zdravlje bubrega u početnoj studiji, i kasnije je zakopan u naučnoj literaturi.

Naime, tokom početnih istraživanja ustanovljeno je da je toksičan za ljudske bubrege.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Patolog Džejms Kirbi sa Univerziteta Harvard i njegove kolege „iskopali” su ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseothricin.

„Sa pojavom patogena otpornih na više lekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za lečenje, vreme je da se ponovo razmotri i istraži potencijal onoga što smo ranije prevideli“, rekao je Kirbi za ScienceAlert.

Nourseothricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz zemlje. To je zapravo mešavina antibiotika kojoj su data pojedinačna imena kao što su streptotricin F i streptotricin D (SD).

Dok nourseothricin i SD imaju toksične efekte na ćelije bubrega u laboratoriji, Kirbi i njegove kolege su sada ustanovili da to nije slučaj sa streptotricinom F. Ovo jedinjenje je i dalje efikasno u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

Izvor: Danas