ŠMRC, ŠMRC…

Ako vam je dok ste prehlađeni zapušena jedna nozdrva, lekari smatraju da je to povezano sa anatomijom nosa, a ne samom prehladom.

Kad tokom prehlade ili virusa imate zapušen nos, da li vam se čini da je jedna nozdrva uvek više zapušena od druge? Ako da, u pravu ste.

nozdrva

Naime, lekari kažu da je razlog manje povezan s mehanizmima za prehladu, a više s nosnom anatomijom i funkcijom. Zato je važno i razumeti tu osnovnu anatomiju nosa. Nos ima četiri para sinusa, “džepove” ispunjene vazduhom povezane s nosnim šupljinama, koji proizvode sluz potrebnu za održavanje nosa vlažnim.

Tu su i tri para nosnih školjki na stranama obe nosne šupljine koje se savijaju u nosu kako bi zagrejale i ovlažile vazduh nakon što ga udahnete i kako bi pomogle u nosnoj drenaži. U normalnim okolnostima, vaš nos i nosne školjke prolaze kroz nešto što se naziva nosni ciklus. On je spontano naizmenično začepljenje i dekongestija svaka nozdrva.

Takođe, ovaj osećaj jednostrane blokade takođe može da bude vidljiviji kod nekoga s devijacijom septuma, što se događa kad je okrenut na jednu stranu. Važnu ulogu može da ima i to na kojoj strani osoba spava tokom noći. Naime, unutar nosnih školjki nalaze se velike vene koje mogu da se ispune krvlju, naročito kada osoba leži.

Ali, ako imate konstantni gubitak ukusa i mirisa, promene vida i bolove zbog zapušenosti nosa, potražite pomoć lekara.

Izvor: N1