BLAGODETI LIŠĆA AVOKADA

Listovi avokada sadrže obilje bioaktivnih jedinjenja sa mnogim zdravstvenim i lekovitim svojstvima.

Plod avokada (Persea americana) je dobro poznata namirnica koja nudi niz zdravstvenih prednosti. Bogat izvor zdravih masti i vitamina C, za ovo izvanredno voće se kaže da štiti srce snižavanjem lošeg holesterola i čak pomaže u upravljanju dijabetesom suzbijanjem postprandijalnog porasta glukoze u krvi i insulina. Ali osim ploda, listovi biljke avokada takođe imaju mnogo toga da ponude u zdravstvenom smislu.

listovi avokada

Listovi avokada sadrže obilje bioaktivnih jedinjenja sa mnogim zdravstvenim i lekovitim svojstvima. Zapravo, listovi avokada se vekovima koriste kao tradicionalni lek za širok spektar bolesti.

Nakon analize hemijskih komponenti listova avokada iz meksičkih sorti ove biljke, istraživači su identifikovali čak 41 aktivno biljno jedinjenje, od kojih su 18 fenolna jedinjenja koja nikada ranije nisu bila izolovana.

Sva ova polifenolna jedinjenja su pokazala visoku antioksidativnu aktivnost, što sugeriše da listovi avokada imaju obećavajuću primenu i kao funkcionalna hrana i kao izvor farmaceutskih agenasa.

U slučaju da se pitate, listovi avokada nalaze svoju upotrebnu vrednost i u kuhinji.

Sveži listovi avokada mogu da se koriste kao podloga za pečenje mesa ili kao omot pri pečenju ribe na pari ili na roštilju. Suve listove avokada možete dodati i u supe, čorbe i sosove ili sa njima praviti prelive za salatu.

Srednji do veliki listovi avokada, kada se osuši, mogu se koristiti za pravljenje biljnih čajeva, dok se nežni mladi izdanci mogu koristiti kao zelenilo u salatama.

Može se izdvojiti čak deset sjajnih zdravstvenih prednosti zbog kojih treba obratiti više pažnje na listove avokada i njihovu lekovitost.

  • Štite od oksidativnog stresa

Kao bogat izvor prirodnih antioksidanata, listovi avokada mogu pružiti zaštitu od oksidativnog stresa. Oni sadrže širok spektar flavonoida, saponina, tanina, alkaloida i biljnih sterola koji su odgovorni za antioksidativna i antiinflamatorna svojstva listova.

  • Mogu ojačati vaš imuni sistem

Listovi avokada sadrže dobru količinu vitamina C koji je veoma važan za naše imunološke funkcije. Osim antioksidanata, istraživanje je otkrilo da listovi avokada sadrže i jedinjenja koja mogu povećati broj belih krvnih zrnaca, a to su imune ćelije odgovorne za borbu protiv infekcija.

  • Pomažu u sprečavanju ili lečenju kamena u bubregu

Ekstrakti listova avokada sprečavaju stvaranje kalcijum oksalata u bubregu koji na kraju postaju kamene strukture. Listovi ove biljke su prirodni diuretik, pa oni mogu pomoći da se izbace minerali koji formiraju bubrežno kamenje.

  • Štite od oštećenja jetre

Hepatotoksičnost, koju karakteriše oštećenje jetre, može biti uzrokovano izlaganjem farmaceutskim lekovima, aditivima za hranu, alkoholu i drugim štetnim hemikalijama. Listovi avokada su prepuni bioaktivnih komponenti koje mogu zaštititi jetru od hepatotoksičnosti.

  • Pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Antioksidansi u listovima avokada mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova. Zajedno sa svojim pozitivnim dejstvom na krvne sudove, lišće avokada može pomoći u prirodnom snižavanju hipertenzije. Za najbolje rezultate skuvajte čaj od listova avokada tri ili više puta nedeljno.

  • Mogu da inhibiraju rast bakterija i gljivica

Listovi avokada sadrže polifenole i pinen, supstance sposobne da inhibiraju rast bakterija i gljivica poput Candida albicans i C. tropicalis, za koje se zna da izazivaju bolničke gljivične infekcije.

  • Poboljšavaju zdravlje probave

Polifenolna i flavonoidna jedinjenja u listovima avokada igraju ulogu u balansiranju kiselosti želuca, što pomaže u prevenciji čira. Ne samo da čaj od avokada može pomoći u oslobađanju od stresa, već može pomoći i u prevenciji čira na želucu. Pijenje čaja od avokada takođe može poboljšati varenje i sprečiti zatvor.

  • Pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi

Ekstrakti listova avokada mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi inhibiranjem apsorpcije glukoze u crevima. Listovi avokada takođe podstiču regeneraciju ćelija pankreasa odgovornih za lučenje insulina.

  • Pomažu u lečenju simptoma astme i glavobolje

Utvrđeno je da je pinen u listovima avokada prirodni bronhodilatator, koji pomaže opuštanju i otvara disajne puteve i bronhije u plućima. Takođe, čaj od lišća avokada pomaže kod glavobolje poboljšavajući protok kiseonika u mozgu.

  • Pomažu u prevenciji raka

Studije pokazuju da pinen i limonen u listovima avokada mogu inhibirati rast ćelija raka i delovati kao hemoprotektivni agensi.