SUPERHRANA ZA VID

Studija je pokazala da je grožđe bogato antioksidansima koji mogu poboljšati zdravlje očiju.

Pigmentacija ovog voća odražava bogatu koncentraciju polifenola i antioksidanata u njihovoj koži, što ih čini vrednim dodatkom vašoj ishrani. Polifenoli su biljna jedinjenja koja nude mnoge zdravstvene prednosti, od opuštanja krvnih sudova do borbe protiv oštećenja slobodnih radikala.

zdravlje očiju

Singapurski naučnici analizirali su moćne antioksidativne efekte grožđa kako bi procenili njihov uticaj na markere oksidativnog stresa, posebno u vezi sa zdravljem očiju. Oksidativni stres je jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose svim savremenim bolestima, kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Istraživači su se fokusirali na oksidativno oštećenje kao uzročni faktor kada je smanjeno zdravlje očiju u pitanju. Nagomilavanje krajnjih produkata napredne glikacije (AGE) i smanjenje optičke gustine makularnog pigmenta (MPOD) pokazatelji su da zdravlje očiju opada usled oksidativnog stresa.

Zbog efekata grožđa na borbu protiv slobodnih radikala, istraživači su pretpostavili da bi povećanje grožđa u ishrani povećalo MPOD i smanjilo AGE.

Za studiju, istraživači su radili sa 44 singapurska odrasla volontera. Svima su izračunati MPOD i AGE tokom uzimanja.

Tokom 16-nedeljnog ispitivanja, grupi je davan ili prah od grožđa ili placebo. Na kraju studije, i MPOD i AGE su ponovo procenjeni u obe grupe.

Istraživači su otkrili da je grupa kojoj su davane redovne doze praha grožđa imala „značajno gušći makularni pigment i znatno manje napredne krajnje proizvode glikacije“.

Imajte na umu da studija nije razmatrala koncept jedenja grožđa i kako ono direktno utiče na vaš vid. Umesto toga, istraživački tim je pokušao da razume efekte konzumiranja grožđa na faktore koji koegzistiraju kod onih sa opadanjem zdravlja očiju.

Imajući to na umu, studija sugeriše da je povećanje količine grožđa u ishrani odraslih u korelaciji sa smanjenjem oksidativnog stresa u očima.

Studija sugeriše da grožđe može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa unutar optičkih struktura. To znači da što više pratite ishranu bogatu antioksidansima i jedete organsko voće i povrće, veća je verovatnoća da ćete smanjiti pretnju od oksidativnog stresa.

Imajte na umu da se prah grožđa ekstrahuje iz celog zrna i da iste koristi verovatno neće biti prisutne ako jednostavno pijete sok od grožđa ili vino. Ovo je verovatno zato što su polifenoli gusto agregirani u kožici grožđa.

Još jedna stvar koju vredi primetiti je da su polifenoli i druge biljne supstance korisne za zdravlje ljudi gotovo uvek najgušći u koži navedenog voća i povrća.