POTENCIJALNO LEGLO PATOGENA

Stručnjaci savetuju da bi možda bilo bolje držati se običnog piva u umerenim količinama, umesto da pijete bezalkoholno pivo.

Bezalkoholno pivo moglo bi da vas izloži riziku od bakterija, pokazuje studija.

bezalkoholno pivo

Američki istraživači su otkrili da zanatsko bezalkoholno pivo može da postane leglo bakterija poput E. coli i salmonele.

Nedostatak alkohola i normalan proces kuvanja znači da bakterije žive više od dva meseca.

To znači da bi možda bilo bolje držati se običnog piva, u umerenim količinama, umesto da pijete bezalkoholno pivo, predložili su.

Dr En Čarls-Vegdal sa Univerziteta Kornel rekla je da se „tradicionalno pivo generalno smatra bezbednim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko barijera. To uključuje koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine rastvorenog ugljen-dioksida i nizak nivo kiseonika. Kada je jedna ili više ovih barijera odsutna ili su na nedovoljnom nivou, pivo može postati podložno preživljavanju i rastu patogena.

Ova pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju pijenje nanosi telu.

Redovno konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od bolesti uključujući bolesti srca, bolesti jetre i karcinom.

NHS preporučuje da ne pijete više od 14 jedinica alkohola nedeljno – što je ekvivalent šest srednjih čaša vina ili šest pinti piva od procenta.

Najnovija studija, objavljena u „Journal of Food Protection“, bavila se potencijalnom opasnošću koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija.

Istraživači stavljaju male količine od pet sojeva bakterija, uključujući E. coli i salmonelu, u bezalkoholna piva i ona saniskim procentom alkohola.

Piva su zatim stavljena u skladište na četiri i 14 stepeni Celzijusa na 63 dana da bi se videlo da li će bakterije preživeti.

Otkrili su da klice rastu u pivu bez alkohola na obe temperature.

Pivo sa niskim procentom alkohola, koje je imalo procenat alkohola od 3,2 ABV, sprečilo je rast bakterija na četiri stepena Celzijusa, ali su male količine pronađene na 14 stepeni Celzijusa.

Čarls-Vegdal je rekao da je ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritet i održavaju planove bezbednosti hrane zajedno sa praksama specifičnim za pivare sa niskim i bezalkoholnim sadržajem.

Izvor: N1