Bežične slušalice su postale toliko popularne da vam se čini da ih viđate svuda – u javnom prevozu, na poslu, u kafiću, parku, na ulici…

Najviše ih koriste mladi, ali i srednje generacije koje su ranije prihvatile slušalice kao pogodnu spravicu za slušanje muzike pa sada rado koriste i unapređenu verziju bez žice.

Prednosti bežičnih slušalica

Fenomen popularnosti bežićnih slušalica zasniva se na nekoliko prednosti među kojima je svakako i komfornije korišćenje u poređenju sa slušalicama koje su povezane žicom sa izvorima zvuka. Neće vam ispadati iz ušiju kao one sa žicom kada je nekontrolisano povučete.

Prednost je i korišćenje novih tehnologija. Prenos blutut (bluetooth) tehnologijom dosta je unapređen i svestrano je primenjen, pa i za prenos zvuka. Bežične slušalice se na taj način mogu povezati sa bilo kojim uređajem koji ima ugrađen ovaj modul. Kvalitet komunikacije je dobar i stabilan, a odgovarajuće kodiranje sprečava presretanje veze.

Kada se bežične slušalice povezuju sa prenosivim uređajem onda je njihova primena još veća, a najbolji primer je povezivanje sa mobilnim telefonom.

Zavisno od modela bežične slušalice mogu imati ugrađen mikrofon, upravljati pozivima na telefonu, prebacivati pesme i prilagođavati jačinu zvuka. Najnovije bluetooth slušalice imaju i svoju memoriju, tako da vam nije potreban ni mobilni telefon ni drugi izvor da biste slušali muziku. Dodatne funkcije svakako utiču i na cenu.

Širok je izbor raznih modela bežičnih slušalica, njihovog dizajna, boja. Postale su i modni detalj za mnoge koji pri izboru posebnu pažnju obraćaju na izbor kutije, dizajn, boju. Cene su pristupačnije, ali je veliki raspon između običnijih modela i onih brendiranih koji su skuplji i nekoliko puta.

Princip rada

Princip rada bežičnih slušalica je primanje signala od izvora pomoću neke od bežičnih tehnologija od kojih zavisi povezivanje sa uređajima.

Na tržištu dominiraju bežične slušalice koje koriste bluethoot tehnologiju za prenos zvuka.

Bežične slušalice koje koriste infra-red tehnologiju ili radio signal imaju neke svoje prednosti, ali bluethoot tehnologija je najpogodnija imajući u vidu pretežnu namenu bežičnih slušalica, a to je da se koriste kada ste u pokretu, u šetnji, u javnom prevozu, na putu do posla, dok vežbate i slično.

Kada se za povezivanje bežičnih slušalica koristi bluetooth tehnologija, na njima treba da svetli signalna LED dioda kao znak da su spremne za uparivanje. Na mobilnom telefonu ili drugom uređaju koji ima ovaj modul, kao što je laptop ili desktop računar, treba potražiti dostupne veze i naći oznaku za slušalice.

Noviji televizori često imaju ugrađen bluetooth modul, a slušalice se pretražuju u meniju. Ostvarena veza ostaje stabilna i zvuk se prenosi u slušalice.

Bežične slušalice sa tehnologijom dvostrukog povezivanja daju mogućnost kontrole poziva i zvuka. Možete primati pozive ili slušati muziku sa jednom ili obe slušalice. Prednost je što možete izabrati koju ćete koristiti, a onda drugu ostavite u futroli da uštedeti vek baterije.

Za šta se koriste?

Najčešće korišćenje bežičnih slušalica je za slušanje muzike. S obzirom da se može slušati bilo koji zvuk iz povezanog uređaja, koriste se i za učenje stranog jezika, gledanje filmova i slično. Vi dobijate jasan zvuk čija se jačina može podešavati, a pritom ne smetate ostalima u okruženju, na primer tokom putovanja.

Potrebno je voditi računa o jačini zvuka koja, ako je preglasna, može ugroziti sluh. Ali generalno tehnologije prenosa zvuka ne štete organizmu. Preporuka proizvođača je da pre korišćenja bežičnih slušalica pročitate uputstvo sa podacima o tehnologiji prenosa, opsegu frekvencija, karakteristikama samog uređaja i načina za bolje održavanje baterija kako bi duže trajale.

Vrste bežičnih slušalica

Dve glavne vrste bežičnih slušalica su slušalice u uhu, namenjene više za korišćenje u pokretu, i one u punoj veličini koje pokrivaju celo uho i obično se koriste u kući.

Bežične slušalice koje pokrivaju celo uho bolje izoluju spoljne zvukove, dajući visokokvalitetan zvuk i pogodne su, na primer, za slušanje i uživanje u ozbiljnoj muzici.

Slušalice u uhu stabilno stoje zahvaljujući mogućnosti zaključavanja ili preklapanja. Imaju dobre emitere i omogućavaju zvuk visokog kvaliteta. Prilikom njihovog korišćenja zvukovi iz okoline predstavljaju veću smetnju nego kod slušalica koje pokrivaju celu površinu uha.

Baterije i punjači

Bežične slušalice imaju punjive baterije i preporuka je da ne dozvolite pražnjenje baterije jer može doći do oštećenja slušalica, smanjenja kapaciteta baterije i dužine njenog trajanja. Treba proveriti u uputstvu koliko dugo se pune baterije. Obično je to par sati, a većina modela svetlosnim signalom obaveštava o dovoljnom nivou napunjenosti baterije.

Postoje različite vrste punjača koji odgovaraju pojedinim modelima bežičnih slušalica. Najčešće se koriste punjači sa USB konekcijom. Proizvođači strogo preporučuju korišćenje originalnog punjača koji dolazi uz slušalice, jer ih neodgovarajući punjači mogu oštetiti.