ŽELJA

Pade mu nešto na pamet. I mladost i starost. I trunje. I želja. Pa i ona se računa…

Seo momak u kola. Nije problem pet sati puta, dva dana posla, ali što baš sad. Tata je rekao da baš ovaj petak, pa do nedelje, ode do babe i pomogne joj. Voli unuk babu, jako. Ali; devojka, sport, ispiti, i baš sad. I nekako mu je uvek „… a zašto baš sad … ?“ Svakako ima posla na selu, kad povremeno pomogneš babi, koja sama živi.

želja

Odradi on sve dogovoreno i ostade još da pomogne komšiji da stave brnjušku na nazime. Treba to da bude svinja, koju će kasnije pretvoriti u meso. Poklon od babe. Čovek mu predloži kako da urade. Momak reče, da komšija uhvati za uši, a on će desnom rukom da udari po zadnjim nogama, pa kad svinče padne, držaće ga, a onda komšija žicom da napravi brnjušku. Šta će, ovaj prihvati. Momak odvali desnom rukom, svinče zaskiča i ne pade. Iz četvrtog puta pade. Odradiše oni. To bi u subotu.

Nedelja ujutru. Nađe unuk babu naslonjenju na prošće kod svinjca. „Šta ti je?“ Učinilo mu se da plače. Ona odvoji pogled od svinčeta u blatu, obrisa oči, i reče: „upalo mi neko trunje“. Bez prekora reče: „Prase je lipsalo. Izgleda da mu je noga polomljena.“ „Ma ne sekiraj se, kupićemo mesa.“ Zagrli je unuk.

Prođoše godine. Mator čovek pravi ručak. Bolest ga je vezala za stan, ali toliko može da uradi, da napravi musaku i ugosti najmilije. To svi vole. Juče mu je bio unuk, sa drugarom i na brzinu su popravili rernu.

Pekao je dugo, a ono ništa. Rerna ne radi dobro. Propade ručak. Javi on svojima.

Dođoše svi. Unuk kupio gomilu divnog roštilja i nasmejan gleda dedu. Ovaj pomisli: “baš ga volim“.

Pade mu nešto na pamet.

I mladost i starost.

I trunje.

I želja.

Pa i ona se računa.

—————————————-

Biografija autora

Branko M. Jovanović je diplomirani inženjer elektronike, rođen 1960. godine u Novom Sadu. Objavljuje priče na konkursima regiona i u književnim časopisima: „Nekazano“ iz Bara, „Zvezdani kolodvor“ iz Beograda, “Čitanica” – Bela Crkva i „Zeleni konj“ iz Beograda.

Ove godine je sa suprugom Marijanom kod Književne omladine Srbija iz Beograda objavio zajedničku zbirku priča „U dva pera“.