VIŠE OD UKRASA

Tokom izbijanja morbila, deca su najbolje zaštićena visokim unosom vitamina A. Bundeve su odlična hrana koja pomaže u podizanju nivoa ovog vitamina.

Plod bundeve je jedan od najstarijih gajenih useva u Severnoj Americi. Ovi kultni jesenji plodovi pripadaju porodici tikvica (Cucurbitaceae), zajedno sa lubenicom, dinjom, tikvicama i krastavcem.

bundeve

Mnogo više od ukrasa, bundeve pružaju nekoliko lekovitih prednosti. Od mesa do semenki, bundeve su se istorijski uzgajale da bi se porodice hranile tokom teških zimskih meseci i da bi se sela održala u vremenima nestašice hrane. Budući da su pune vitamina A, bundeve mogu pomoći u ublažavanju nedostatka vitamina A i sprečiti teške ishode kod nekih vrsta boginja.

Narandžasta boja bundeve ukazuje na to da je ovo povrće bogato antioksidantom koji se zove beta-karoten. Ljudski probavni sistem pretvara beta karoten u vitamin A, koji se zatim koristi za pravilan rast i funkciju očiju, kože i imunih ćelija. Kao i većina voća i povrća, bundeva takođe sadrži razne druge vitamine, uključujući C, E i B6, kao i magnezijum, kalijum, tiamin, folat, niacin, gvožđe i riboflavin. Ovi vitamini i minerali igraju važnu ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti.

Tokom izbijanja morbila, deca su najbolje zaštićena visokim unosom vitamina A. Bundeve su odlična hrana koja pomaže u podizanju nivoa ovog vitamina. Jedna šolja (250 grama) konzervirane bundeve obezbeđuje 209 odsto dnevne vrednosti vitamina A.

Studija iz Njujorka otkrila je da deca zaražena boginjama imaju veću verovatnoću da pate od produžene groznice i hospitalizacije kada im je nivo vitamina A nizak. Deca sa niskim nivoom vitamina A takođe su imala niže nivoe antitela specifičnih za boginje.

Autori studije preporučuju da kliničari razmotre terapiju vitaminom A za decu mlađu od dve godine koja su zaražena boginjama. Vitamin A poboljšava i ekspresiju imunoglobulina i ćelijski imuni odgovor i sada se preporučuje deci u delovima sveta gde su morbile endemske.

Sve više roditelja odlučuje da odustane od vakcine protiv malih boginja, zbog sve veće zabrinutosti da MMR vakcina može izazvati kašnjenje u neurorazvoju i autizam kod dece. Efikasni tretmani su posebno važni za roditelje koji imaju decu koja ne mogu da se vakcinišu, jer su ili imunokompromitovana ili sklonija povredi vakcinom. Neki roditelji žele sigurniji i efikasniji način da pomognu svom detetu da stekne imunitet na ovu zaraznu bolest.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bilo je više od 1.200 prijavljenih slučajeva morbila u 31 državi tokom 2019. godine. Ovo je najveći broj slučajeva morbila u SAD u poslednjih više od 25 godina. Postaje očigledno da komponenta MMR vakcine protiv malih boginja ne uspeva da obezbedi doživotni imunitet i biće potrebno više pojačivača za odrasle i decu.

Kako programi vakcinacije ne uspevaju i kako sve više ljudi odustaje od vakcinacije, važno je detaljnije pogledati hranu, suplemente i biljke koje obezbeđuju hranljive materije potrebne za sprečavanje teških ishoda bolesti. Ako postoji nešto što smo naučili kroz blokade kovida, to je da su tretmani i prirodna zdravstvena rešenja cenzurisani, osramoćeni i ignorisani kako bi se izbacili profitabilni farmaceutski proizvodi za koje nije dokazano da su bezbedni i efikasni.