DIVLJINA KOJA PRIJA

Dolina leptira jedno je od najatraktivnijih mesta u Turskoj, proglašeno 1995. rezervatom prirode i potpuno je zatvoreno za urbanizaciju.

Dolina leptira je deo turske obale dostupan samo brodom, i tamo nema ni struje ni interneta. U stvari, nema ni ljudi. Tamo se ide na odmor, na pauzu od užurbanog i napornog sveta, a društvo će vam praviti najlepši leptiri koji postoje.

dolina leptira

Dolina leptira je prirodni kanjon koji se nalazi u regiji Oludeniz u Turskoj. Ovaj kanjon je okružen visokim stenama, prekriven šumama i nudi prelep pogled na dolinu. Do njega se može doći samo brodićem, a naziv je dobio po tome što u letnjim mesecima u ovom području živi veliki broj različitih vrsta leptira.

Ovo područje je popularno među ljubiteljima prirode i avanturistima. Kroz kanjon protiče reka, a posetioci mogu šetati duž obale, plivati u prirodnim bazenima i uživati u lepoti prirode. Oludeniz, u prevodu Plava laguna, ostala je potpuno nepoznata sve dok ga tursti nisu otkrili prilikom kampovanja 1980-ih.

Dolina leptira jedno je od najatraktivnijih mesta u okolini Fethija. Proglašena je 1995. godine rezervatom prirode i potpuno je zatvorena za urbanizaciju. Svoje romantično ime dolina je dobila po izuzetno lepom tigrastom leptiru iz porodice Arctiidae, a njih najviše ima početkom juna, kada ovde borave sve do kraja oktobra. Tu bude i do čak 100 vrsta leptira.

Turisti danas mogu da borave isključivo u šatorima ili kamp-kućicama, a osim u kampovanju, mogu uživati u brojnim aktivnostima, poput pešačenja, vožnje kanua ili ronjenja. Kako bi ugođaj bio potpun, obavezno treba posetiti i obližnje vodopade. Postoje brojne staze koje vode od obale do slapova dok vijugaju kroz besprekorno lep krajolik.

Nakon obilaska i pešačenja, odmor možete naći u u vodama ovog predivnog zaliva. Tu se nalazi 250 metara dugačka šljunkovita plaža, a kristalno čisto i plavo more ne postaje duboko odmah, pa se tu može i porodično odmarati.

Izvor: TU magazine