TVRĐAVA USRED GUSTE ŠUME

Jedan od najlepših nemačkih zamaka osi ime kao da ne pripada toj zemlji. Dvorac Lihtenštajn je potpuno nemački, a nalazi se na sat vremena vožnje od Štutgarta.

Dvorac se nadvija nad gradom Honau u opštini Lihtenštajn, u okrugu Rojtlingen u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

dvorac lihtenštajn

Zdanje iz bajke nalazi se na mestu nekadašnjeg zamka iz 1200-ih, koji se s vremenom pretvorio u ruševinu. Taj predak je uništen ne jednom već dva puta tokom ratova 14. veka.

Porušeni dvorac je iz mrtvih podigao kralj Fridrih I Virtemberški, koji je tu podigao lovačku kuću, a nešto kasnije grof od Virtemberga, inspirisan istorijskim romanom Vilhelma Haufa „Lihtenštajn“, kao i srednjovekovnom arhitekturom, renovirao je postojeći zamak u romantičnu neogotičku zgradu. Zamak je završen 1842. godine, ali se zidovi prvobitne zgrade i dalje mogu videti, nešto dalje, među drvećem.

Najupečatljiviji deo zamka (posebno za one koji se plaše visine) svakako je spoljni zid, podignut na samoj ivici strme litice. Na visini od 817 metara, dvorac pruža spektakularan pogled na okolinu.

Tokom Drugog svetskog rata američki tenk koji je prošao dolinom ispod zamka ispalio je granatu koja, na sreću, nije eksplodirala, spasivši impresivnu građevinu od uništenja. Međutim, rupa u zidu u koju je udarila jasno se vidi.

I danas je dvorac u vlasništvu kneževa od Uraha, ali je otvoren za posetioce koji dolaze da vide zbirku istorijskog oružja i oklopa. Nakon obilaska možete popiti kafu u nekom od obližnjih kafića, pa čak i nešto pojesti. Neki posetioci zamak Lihtenštajn upoređuju sa megapopularnim Nojšvanštajnom, verovatno zbog sličnih gotičkih elemenata, ali i zbog nemačkih legendi koje i danas žive na takvim mestima.

Izvor: Pun kufer