BEZBEDNOSNO KORISNA

Verovatno ste primetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Čemu ona zapravo služi?

Putnici leta Southwest Airlines iz Čikaga za Njuark nikada neće zaboraviti strah koji su osetili kada je u sredu 15. novembra u avionu napuklo staklo na prozoru i to dok su bili u vazduhu.

rupica

Ipak, osim panike i straha, ništa se putnicima nije dogodilo, jer pritisak u kabini nije pao i nije bilo potrebe za disanjem kroz maske za kiseonik.

Bezbedno su sleteli na najbliži aerodrom u Klivlendu.

A kako to da staklo nije skroz puklo?

Verovatno ste primetili, dok ste putovali avionom, da se pri dnu svakog prozora nalazi rupica. Ta rupica postoji zbog bezbednosti, a zadužena je za regulaciju pritiska na prozorsko staklo koji dolazi iz kabine i spoljnog dela aviona tako što propušta malo vazduha. Osim toga, uloga te rupice je i sprečavanje zaleđivanja i zamagljivanja.

Prozori na avionima napravljeni su od tri sloja, spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg – od akrila i stakla. Sigurnosna rupica nalazi se na srednjem sloju, prenosi Daily Mail.

Da pojasnimo – nakon poletanja i penjanja, pritisak spoljnog vazduha je u stalnom padu, dok je pritisak vazduha u kabini u stalnom porastu.

Zbog velike razlike između pritisaka, prozori na avionima su pod velikim pritiskom i mogli bi se oštetiti, ali rupica na srednjem staklu je tamo kako bi to sprečila.

Takođe, kada spoljni sloj pukne, preostala dva su dovoljno čvrsta da izdrže do sletanja na najbliži aerodrom.

Zašto su prozori na avionu okrugli, a ne četvrtasti?

I to je zbog veće bezbednosti putnika.

Prvi komercijalni avion izrađen 1952. godine imao je četvrtaste prozore, a to je bilo pogrešno. Takvi prozori nisu mogli podneti razliku u pritiscima spolja i unutra, pa su često pucali. Nakon nekoliko nesreća, stručnjaci su shvatili kako su okrugli prozori puno bolji i izdržljiviji.

Izvor: Radio Sarajevo