UPOZORENJE

Google planira da briše Gmail naloge u sklopu inicijative za sajber bezbednost, koja stupa na snagu već 1. decembra.

Svaki nalog koji nije aktivan dve godine mogao bi biti izbrisan, uključujući korisničke Google Workspace aplikacije kao što su Drive, Dokumenti i Fotografije, piše New York Post.

briše naloge

Naime, stariji nalozi mogu biti podložni hakovanju “jer se zaboravljeni ili nenadzirani nalozi često oslanjaju na stare ili ponovno korišćene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku proveru autentičnosti i primaju manje bezbednosnih provera od strane korisnika”, najavila je ranije potpredsednica upravljanja proizvodima Rut Kričeli, dodajući da je kompanija “uložila u tehnologiju i alate za zaštitu naših korisnika od bezbednosnih pretnji, poput neželjene pošte, phishing prevara i otmice računa”.

Ažurirana politika utiče samo na lične račune i osiguraće imunitet školskim ili poslovnim, prema rečima Kričeli, koji je taj potez najavio u maju.

Od tada su poslata brojna obaveštenja na neaktivne račune i njihove naknadne e-pošte za oporavak. Prvi na meti su oni “koji su kreirani i nikad se više ne koriste”.

Za korisnike koji su zabrinuti da bi se mogli suočiti s brisanjem, Kričeli savetuje da je “najjednostavniji način da Google nalog ostane aktivan prijavljivanje najmanje jednom svake dve godine”.

“Ako ste se nedavno prijavili na svoj Google nalog ili bilo koju od naših usluga, vaš se nalog smatra aktivnim i neće biti izbrisan”.

Radnje uključujući čitanje ili slanje e-pošte, korišćenje Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija na Google Play Store, koriščenje Google za prijavu na uslugu treće strane ili jednostavno samo korišćenje Google Search, sve se računa kao aktivnost, dodala je.

Izvor: N1