CILJ OVOZEMALJSKOG ŽIVOTA

Hrišćanska ljubav u sebi sadrži miroljubivost i mirotvorstvo, jer tamo gde se narušava mir, srca su ledena i seju smrt i pogibiju.

Hrišćanska ljubav je velika moralna i socijalna vrednost ne samo zbog svoga bogatog sadržaja i svojih obilnih plodova, nego i po svom priznaku delotvornosti i univerzalnom obimu.

hrišćanska ljubav

Ona se prostire prema svima ljudima, a najviše prema stradalnicima i nevoljnicima, prema ugnjetenima i eksploatisanima.

No, najvažnije je to što se ona javlja i izliva kroz dobra dela.

Sveti apostol i evangelist Jovan napominje “da volimo ne samo na jeziku i rečima, nego i delima i istinom”.

Hrišćanska ljubav uključuje u sebe i socijalnu pravdu, za kojom tako mnogo čezne savremeno čovečanstvo koje želi da se izbavi od bolesti i stradanja, od nemaštine i gladi. Ljubav ne trpi nikakvu nepravdu. Naprotiv, ona je osuđuje.

Ustima svetog apostola Jakova ta je istina glasno izrečena: “Hodite vi sada bogati, plačite i ridajte za svoje ljute nevolje koje idu na vas. Bogatstvo vaše je istrulilo i haljine vaše su pojeli moljci; zlato vaše i srebro zarđalo… Stekoste bogatstvo u poslednje dane. Gle, viče plata vaših poslenika koji su radili njive vaše i vi ste im zakinuli; i vika žetelaca dođe do ušiju Gospoda Savaota. Veseliste se na zemlji, i nasladiste se; uhraniste srca svoja, kao na dan zaklanja” (Jak. 5, 1-5).

U hrišćanskoj ljubavi sadrži se miroljubivost i mirotvorstvo, jer tamo gde se narušava mir, srca su ledena i seju smrt i pogibiju. Zato je Gospod Isus Hristos, na putu ka Golgoti, zaveštao svoj božanski mir svojim učenicima. A kada je slomio verige smrti i bogolepno vaskrsnuo iz mrtvih, javio se svojim sledbenicima i prve reči su mu bile: „Mir vam!“

Od Vaskrsenja Hristovog naovamo On je svoje zaveštanje mira namenio svim ljudima.