NAUČNO OTKRIĆE

Vikendi, obeleženi smanjenim industrijskim aktivnostima, pokazali su porast fotosinteze od čak 64 odsto širom Evrope.

Tokom studije koja je trajala od 2018. do 2021. godine, naučnici s Instituta za nauku Carnegie u Kaliforniji, predvođeni Lijinom Heom, uočili su značajan fenomen u evropskom biljnom svetu.

vikendi

Navedeni tim je istraživao korelaciju između kvalitete vazduha i fotosinteze analizirajući satelitske podatke koji mere svetlost koju emituje hlorofil u listovima biljaka, što ukazuje na nivoe fotosinteze.

Otkrili su direktan odnos između nižih nivoa aerosola (zagađivača koji uključuju prašinu, dim od šumskih požara i ljudskih aktivnosti) i povećanih stopa fotosinteze. Vikendi, obeleženi smanjenim industrijskim aktivnostima, pokazali su porast fotosinteze od čak 64 odsto širom Evrope.

Vikendom je manje saobraćaja i industrijskih aktivnosti, ali tokom radnih dana vazduh je prljaviji, pa vidimo snažan nedeljni ciklus, pojašnjava He.

Studija, koja je objavljena u časopisu PNAS takođe je otkrila znatno smanjenje onečišćenja aerosolom tokom 2020. godine, što se pripisuje pandemiji COVID-19. Posledično, biljke su pokazivale povećanu produktivnost tokom cele sedmice, a ne samo vikendom.

Američki naučnici naglašavaju ekološke prednosti poboljšanja kvalitete vazduha, ne samo za ljudsko zdravlje već i za produktivnost ekosistema. Procenjuju da bi biljke mogle godišnje ukloniti dodatnih 41 milion tona CO2 iz atmosfere, ako bi se nivoi zagađenja aerosolom vratile na nivoe pre pandemije. Njihovo otkriće naglašava potencijal za smanjenje nivoa aerosola, posebno onih povezanih s transportom i industrijskim procesima, kako bi se poboljšalo hvatanje i skladištenje ugljenika u biljkama.

Uočeni obrasci, pod uticajem nedeljnih ciklusa i smanjenja onečišćenja aerosola povezanog s pandemijom, naglašavaju međusobnu povezanost činilaca okoline i biljnog sveta.

Rezultati istraživanja sugerišu da bi napori za poboljšanje kvaliteta vazduha mogli imati pozitivne implikacije i na ljudsko zdravlje i na funkcionisanje ekosistema.

Izvor: N1/Zimo