SPREČAVANJE OKSIDATIVNOG STRESA

Hidrohinon zajedno sa cinkom formiraju metalni kompleks koji imitira enzim superoksid dismutazu, štiteći organizam od procesa degradacije izazvanih oksidacijom.

Ljudskom telu je potreban cink da bi ostalo zdravo. Studija objavljena u časopisu Nature Chemistry sugeriše da se hranljive prednosti cinka mogu pojačati kada se kombinuje sa prirodnim jedinjenjem koje se nalazi u čokoladi i čaju.

hidrohinon

Konkretno, studija sugeriše da mineral cink u tragovima može pomoći da se aktivira organski molekul koji može sprečiti oksidativni stres, koji je povezan sa starenjem i nižim životnim vekom.

Cink i oksidativni stres

Tokom studije, istraživači su otkrili da cink štiti od superoksida koji izaziva oksidativni stres.

Superoksid je nusproizvod disanja ljudskih ćelija i oštećuje sopstvene biomolekule tela, poput proteina, lipida, pa čak i ljudskog genoma. Stručnjaci veruju da superoksid ima ulogu u procesu starenja i raznim bolestima poput raka, upale ili neurodegenerativnih bolesti.

Da bi cink delovao, naučnici su utvrdili da se mora uzimati zajedno sa komponentom koja se nalazi u namirnicama kao što su čokolada, kafa i vino.

Ova ključna komponenta je hidrohinon, koji se nalazi u polifenolima, biljnim supstancama koje su odgovorne za miris i ukus. Istraživači su objasnili da cink aktivira hidrohinon koji proizvodi prirodnu zaštitu od superoksida.

Hidrohinon sam ne može da razgradi superoksid, ali kada se cink i hidrohinon spoje, oni formiraju metalni kompleks koji imitira enzim superoksid dismutazu (SOD). Ovi enzimi mogu zaštititi telo od procesa degradacije izazvanih oksidacijom. SOD takođe ima antioksidativni efekat.

Kroz ove procese, superoksid se može metabolisati, čime se sprečava oštećenje organizma. Ovo, zauzvrat, sprečava oksidativni stres.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Ova studija je prva takve vrste koja kopira funkciju cinka bez vraćanja na redoks aktivne prelazne metale poput bakra, gvožđa, mangana ili nikla. Istraživači naglašavaju da, iako ovi drugi metali takođe mogu imati antioksidativni efekat, sve prednosti koje mogu ponuditi su negirane činjenicom da previše uzimanja može povećati oksidativni stres.

Istraživači tvrde da, pošto cink nije tako toksičan kao prelazni metali pomenuti gore, može se koristiti za proizvodnju novih lekova ili suplemenata koji će imati znatno manje neželjenih efekata. Cink se takođe može dodati hrani koja prirodno sadrži hidrohinon kako bi se poboljšalo zdravlje korisnika.

Prirodni izvori cinka

Ishrana koja sadrži zdravu količinu cinka može ojačati vaš imuni sistem i podstaći brže zarastanje rana. Prosečnoj odrasloj ženi biće potrebno najmanje osam miligrama (mg) cinka dnevno, dok muškarcima treba 11 miligrama za održavanje opšteg zdravlja.

Pomozite svom telu da se izbori sa raznim bolestima i infekcijama tako što ćete konzumirati više namirnica koje sadrže ovaj ključni mineral u tragovima.

  • Rak i jastog – Rakovi i jastozi su dobri izvori cinka. Porcija od 85 grama raka sadrži 43 procenta (6,5 mg), dok jastog ima 23 procenta (3,4 mg) preporučene dnevne vrednosti.
  • Tamna čokolada – Tamna (crna) čokolada sa do 70 procenata kakaa u sebi ima oko pet procenata (0,8 mg) preporučene dnevne vrednosti, dok čokolada sa procentom kakaa iznad 70 imaju oko šest procenata (0,9 mg).
  • Meso i živina – Govedina, piletina i svinjetina sadrže cink. Porcija od 100 grama pečenih pilećih prsa bez kože ima šest procenata (0,9 mg) dnevne preporučene vrednosti cinka.
  • Ostrige – Ostrige srednje veličine sadrže najmanje 5,3 mg cinka. Relativno niskokalorične, ostrige su takođe pune proteina i drugih vitamina i minerala poput vitamina B 12 i C, gvožđa i selena.