SPISAK NAMIRNICA

Novembar je posvećen podizanju svesti o kanceru prostate. Procenjuje se da će kod jednog od osam muškaraca biti dijagnostikovan ovaj kancer, što je zabrinjavajuća brojka.

To je razlog više da ne zanemarite životne navike na koje možete da utičete zarad zdravlja prostate, a jedna od njih je i ishrana.

prostate

Nedavne studije otkrivaju da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA, može usporiti rast kancera prostate, dok ishrana koja promoviše upalu može povećati rizik od agresivnog karcinoma ovog organa.

Drugi faktori načina života, kao što su konzumiranje više povrća i čaja, smanjenje unosa masti, uzdržavanje od alkohola i duvana i održavanje zdrave telesne težine, mogu smanjiti rizik od ovog kancera.

Kancer prostate je prilično čest kod muškaraca, a rizik se povećava s godinama. Dobra vest je da se može lečiti ako se otkrije na vreme. Zato obratite pažnju na svoje zdravlje i razgovarajte sa svojim lekarom ako primetite nešto neobično, kao što su otežano mokrenje, učestalo mokrenje ili krv u urinu ili semenoj tečnosti.

Iako ne postoji magična hrana koja može da zaštiti od kancera prostate, neke namirnice su veoma korisne, prema mišljenju dijetetičara.

Paradajz

Paradajz je bogat izvor likopena, antioksidansa koji je povezan sa smanjenim rizikom od kancera prostate.

Likopen pomaže u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u telu. Likopen se takođe nalazi u lubenici, grejpfrutu i ​​papaji.

Lisnato povrće

Neka jedinjenja iz brokolija, prokelja, kupusa, kelja i karfiola, mogu pomoći u regulisanju nivoa hormona, posebno androgena kao što je testosteron. Hormonski disbalans može doprineti problemima sa prostatom, a ovo povrće može imati ulogu u regulaciji hormona.

Pored toga, hronična upala je poznati faktor rizika za stanja prostate, uključujući kancer prostate. Anti-inflamatorna svojstva ovog povrća mogu pomoći u smanjenju upale u prostati.

Seme bundeve

Seme bundeve takođe može pomoći u održavanju zdrave prostate. Sadrže vlakna, proteine, magnezijum, mangan, cink i zdrave masti. Njihov visok sadržaj cinka može biti koristan za zdravlje prostate.

Bobičasto voće

Neke studije pokazuju da antioksidansi i fitonutrijenti u bobicama mogu imati zaštitni efekat protiv određenih vrsta kancera, uključujući kancer prostate. Iako je potrebno više istraživanja da bi se uspostavila konačna veza, uključivanje bobičastog voća u uravnoteženu ishranu može biti proaktivan korak u smanjenju rizika od kancera.

Bobice su takođe prepune antioksidanata, uključujući vitamin C, vitamin A (u obliku beta-karotena) i razne fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli.

Nar

Nar promoviše zdravlje prostate jer je prepun antioksidansa visoke koncentracije i ima potencijal da zaštiti od hroničnih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.

Iako je potrebno više istraživanja, prema Nacionalnom institutu za kancer, utvrđeno je da nar ograničava rast ćelija kancera prostate, piše piše „Men’s Health“.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima zvanim katehini i drugim korisnim jedinjenjima koja su pokazala potencijal u smanjenju rizika od kancera prostate.

Njegove zaštitne osobine pripisuju se njegovom potencijalu da utiče na brzinu rasta tumora, promoviše prirodni proces ćelijske smrti u nezdravim ćelijama, utiče na signale vezane za hormone, reguliše ćelijski ciklus i ublaži štetno ponašanje ćelija kancera.

Izvor: Index.hr