PROFIT JE TU

Velika američka vojno-industrijska korporacija „Lokid Martin” od početka rata zabeležila rast cene svojih akcija sa 0,85 odsto na 8,93 odsto.

Sjedinjene Države zarađuju velike količine novca od rata u Gazi jer Izrael svakodnevnokoristi hiljade bombi da napadne palestinske položaje, a većina oružanih nabavki Tel Aviva dolazi iz Sjedinjenih Država. A američka municija je veoma skupa.

od rata

Od 7. oktobra, izraelska vojska izvela je više od 4.300 udara u pojasu Gaze.

Evropsko-mediteranska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je Izrael bacio više od 25.000 tona eksploziva na pojas Gaze, što je ekvivalent snazi dve nuklearne bombe.

Drugim rečima na pojas Gaze se svakog dana baci u proseku 1.086 tona eksploziva, prenosi „Al Džazira”.

Većina teških bombi bačenih na pojas Gaze pripadaju porodici MK-80 američke proizvodnje. Ova vrsta municije u američkoj vojsci u upotrebi je od Vijetnamskog rata i bila je naširoko korišćena tokom američke invazije na Irak 2003. godine. MK-80 su prvobitno stvorene kao bombe sa slobodnim padom, a zatim su modernizovane pretvarajući ih u „pametne bombe“.

Ove bombe su različitih tipova i kalibara: 120 kg, 250 kg, 500 kg i 1.000 kg.

Bomba teška 1.000 kg košta američku vojsku 16 hiljada dolara po jedinici, a zemljama saveznicama se prodaje za oko 25 hiljada dolara.

Sjedinjene Države planiraju da isporuče Izraelu opremu vrednu 320 miliona dolara koja pretvara nenavođenu avionsku municiju u „pametne bombe”, piše Njujork tajms.

Izraelska vojska ima i bombe GBU-28 američke proizvodnje. GBU-28 je teška 2.100 kilograma i sadrži visoku eksplozivnu materiju. Dizajniran je za uništavanje utvrđenih podzemnih ciljeva. Ne zna se koliko Izrael ima ovih bombi, ali cena svake takve bombe je oko 300 hiljada dolara.

Akcije najvećih američkih kompanija za proizvodnju oružja naglo su porasle usred rata u Pojasu Gaze. Lokid Martin, velika američka vojno-industrijska korporacija, zabeležila je značajan rast cene svojih akcija – sa 0,85 odsto (6. oktobar) na 8,93 odsto (9. oktobar), što nije zabeleženo od marta 2020. godine.

Cene akcija RTKS korporacije a „Northrop Gruman” porasla je sa 0,56 odsto i 0,75 odsto na 4,62 odsto ​​i 11,4 odsto u istom periodu.

Akcije „Dženeral dinamiksa” zabeležile su najveći rast 9. oktobra. Njihov trošak je povećan za skoro 10 odsto.

Rast prihoda američkih kompanija za proizvodnju oružja direktno je povezan zbog povećane potražnje Izraela za oružjem. Tel Aviv kaže da je upotrebio više od deset hiljada bombi i projektila u Pojasu Gaze, što znači da će morati značajno da ojača svoje vojne sposobnosti.

Američke kompanije za proizvodnju oružja glavni su dobitnici sukoba na Bliskom istoku, budući da su najveći izvoznici oružja u Izrael. Više od 70 odsto nabavki za odbranu Tel Aviva dolazi iz Sjedinjenih Država. O tome svedoči i povećan prihod velikih američkih dobavljača oružja od početka rata.

Što se tiče izraelskih kompanija za oružje, one sada doživljavaju „zlatno doba“. Izraelski vojno-industrijski kompleks radi punim kapacitetom i bez prestanka. Na stotine mitraljeza se dnevno isporučuje IDF, rezervistima i civilima, navodi izraelska publikacija „Kalkalist”.

Izvor: Politika