SKUPO I U BUGARSKOJ

Zimovanje na Kopaoniku i Zlatiboru biće skuplje za oko 15 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, dok su svi aranžmani poskupeli do 20 procenata.

Pojedine turističke agencije su već krajem oktobra izdvojile ponude za predstojeću zimsku sezonu, te je u izboru najviše ponuda za zimovanje na srpskim planinama i Jahorini, u Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, dok je zasad nešto manje ponuda za Italiju, Švajcarsku i Francusku.

zimovanje

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne alijanse turističkih organizacija Juta, kaže da su i dalje najpopularniji zimski centri u Srbiji.

– Za ljubitelje skijanja na prvom mestu je Kopaonik, a zatim Zlatibor, Zlatar, Stara planina. I Jahorina se prethodnih godina pokazala kao veoma zanimljiva, pa će verovatno biti popularna i ove zime. Kopaonik i Zlatibor svakako prednjače s cenama i beleže poskupljenja od oko 15% u odnosu na prethodnu sezonu, dok su inače aranžmani poskupeli 10-20%, zavisno od destinacije i prevoza – naglašava Seničić.

Smeštaj u apartmanima na Kopaoniku je moguće naći već od 45 evra za noć. Ski-pas ove godine košta 630 dinara za odrasle i 440 za decu, dok ski-pas za sedam dana za odrasle košta 23.250 dinara, a za decu 15.000. Hotelski smeštaj na Kopaoniku iznosi od 60 do 190 evra u zimskom periodu s doručkom i večerom. U pojedinim hotelima parking košta čak 1.000 dinara po danu.

Smeštaj na Tari i Zlatiboru u zimskim mesecima košta od 45 evra. Ljubitelji Jahorine na toj planini mogu da nađu apartmanski smeštaj za 30-50 evra s doručkom, dok noćenje u hotelu košta od 76 do 135 evra.

Aranžman za Sloveniju u drugoj polovini decembra košta od 390 evra po osobi za sedam dana sopstvenim prevozom i s polupansionom. Pojedini hoteli za aranžmane koji obuhvataju i novogodišnje i božićne praznike nude i mogućnost uplate novogodišnje večere, koja u jednom hotelu iznosi 180 evra za odrasle i 95 za decu. Božićna večera košta 120 evra, dok je za decu 60. Nešto skuplje je zimovanje u Austriji, te sedam dana košta od 689 evra po osobi uz odlazak sopstvenim prevozom.

Jedna od skupljih trenutno dostupnih ponuda je za veoma popularnu destinaciju – Bugarsku, odnosno mesto Bansko, gde krajem decembra sedam dana za dve osobe košta 2.570 evra. Poređenja radi, sedmodnevno letovanje u apartmanima u Crnoj Gori za dve osobe ovog leta moglo se naći za već od 300 evra po osobi.

Izvor: Kamatica