AZIJSKO BLAGO

Monaško voće u sebi sadrži triterpenoide, flavonoide, polisaharide, aminokiseline i eterična ulja, dok svoju slast crpi iz jedinjenja mogrozida.

Monaško voće (Siraitia grosvenorii) je član porodice Cucurbitaceae koja uključuje tikvice, bundeve, krastavce i dinje.

monaško voće

Ovo voće, poznato kao „luo han guo“ na kineskom jeziku, endemično je za provinciju Guangsi. Monaško voće se stotinama godina koristilo i kao prirodni zaslađivač i kao tradicionalni lek za lečenje faringitisa (upala ždrela) i kašlja.

Nekoliko različitih klasa fitohemikalija je otkriveno i izolovano iz različitih delova monaškog voća – uglavnom su to triterpenoidi, flavonoidi, polisaharidi, aminokiseline i eterična ulja.

Ekstrakti monaškog voća ispoljavaju antiinflamatorno, antimikrobno, antioksidativno, antitusivno, imunomodulatorno dejstvo, zaštitno dejstvo jetre, oslobađa sluz i snižava šećer u krvi. Istraživanja takođe pokazuju da ekstrakti i komponente monaškog voća nisu toksični.

Za razliku od većine voća, prirodni šećeri fruktoza i glukoza u monaškom voću nisu odgovorni za njegovu slatkoću. Umesto toga, ovo voće dobija svoju slatkoću od jedinstvenih antioksidanata zvanih mogrozidi, koji se prirodno nalaze u voću.

Zaslađivač se stvara uklanjanjem semenki i kožice voća i drobljenjem kako bi se prikupio sok. Mogrozidi se ekstrahuju iz soka, koji se zatim suši u koncentrovani prah koji je 100 do 300 puta slađi od običnog konzumnog šećera. Zbog toga ekstrakt monaškog voća postaje popularan kao alternativa rafinisanom šećeru i veštačkim zaslađivačima.

Zdravstvene prednosti monaškog voća

Prema jednoj studiji, duga istorija bezbedne upotrebe i poželjna svojstva ekstrakta monaškog voća kao intenzivnog, niskokaloričnog zaslađivača prepoznata su u regulatornim odobrenjima za upotrebu hrane u Kini i Japanu.

Koncentrat monaškog voća kao modifikator ukusa i zaslađivač označen je još 2009. za upotrebu na osnovu naučnih studija. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) nije imala primedbi na ovo označavanje.

Takođe, sprovedene su studije na ljudima koje nisu pokazale štetne posledice po zdravlje.

Antioksidansi

Pokazalo se da mogrozidi imaju antioksidativna svojstva. Oni mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Njihova antiinflamatorna svojstva pomažu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes.

Antikancerogena biljka

Nedavne studije su pokazale da mogrozidi mogu imati potencijalna svojstva protiv raka. Jedna studija objavljena u Current Pharmaceutical Biotechnology izvestila je o blagotvornim efektima triterpenoida na ljudske bolesti, uključujući različite vrste raka.

Studija objavljena u Nutrients takođe je izvestila o antiproliferativnoj aktivnosti triterpenskih glikozida iz monaškog voća protiv kolorektalnog raka i karcinoma grla.

U međuvremenu, studija objavljena u Međunarodnom časopisu za kliničku i eksperimentalnu patologiju otkrila je da kukurbitacin E u monaškom voću može inhibirati rast ćelija raka dojke.

U drugoj studiji, otkriveno je da mogrozidi inhibiraju rast ljudskih ćelija leukemije. Druga studija je pokazala da mogrozidi imaju zaštitni efekat protiv raka jetre.

Bezbedan za dijabetes

Utvrđeno je da mogrozidi imaju pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi, čineći ekstrakt monaškog voća popularnim prirodnim zaslađivačem za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Njegov nizak glikemijski indeks znači da ne izaziva skok šećera u krvi za razliku od drugih zaslađivača.

Zaštita jetre

Mogrozidi pomažu u razgradnji holesterola i štite jetru od oksidativnog oštećenja. Kod dijabetičkih miševa, tretman mogrozidima je reaktivirao antioksidativne enzime jetre (superoksid dismutazu i glutation peroksidazu) koji igraju ključnu ulogu u detoksikaciji.

Imuni sistem

Pokazalo se da mogrozidi imaju pozitivan efekat na imuni sistem. Oni mogu pomoći u jačanju prirodne odbrane tela i zaštiti od infekcija i bolesti. Ova činjenica čini monaško voće odličnim izborom za one koji žele da podrže svoj imunitet i opšte zdravlje.

Zdravlje kože

Studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology pokazala je da krema koja sadrži ekstrakt monaškog voća sa visokim sadržajem mogrozida poboljšava hidrataciju i elastičnost kože kod ljudi. Istraživači su sugerisali da monaško voće može biti koristan sastojak u proizvodima za negu kože.

Regulisanje telesne težine

Studija objavljena u Journal of Food Science and Technology otkrila je da je konzumiranje ekstrakta monaškog voća sa visokim sadržajem mogrozida dovelo do smanjenja telesne težine i masne mase kod gojaznih miševa, što sugeriše da monaško voće može biti koristan dodatak ishrani za mršavljenje.