I ZAČIN I LEK

Muskatni oraščić je popularan začin koji se koristi za deserte i razna peciva. Ali da li ste znali da on ima i neke zdravstvene prednosti, jer sadrži korisne antioksidante?

Muskatni oraščić se proizvodi mlevenjem semena iz cvetne biljke porodice Miristicaceae, koja se naziva i porodicom muskatnog oraščića. Biljka je poreklom iz Afrike, Azije i pacifičkih ostrva.

muskatni oraščić

Začin muskatnog oraščića je slatkog ukusa i često se koristi sa drugim slatkim začinima kao što su cimet i karanfilić.

Nutritivni profil muskatnog oraščića

Neka istraživanja su otkrila da ova začinska biljka ima antioksidativna, antibakterijska, antidijabetička svojstva, ublažava bol, štiti jetru i sprečava rak.

Osim što se koristi kao aromatični začin u azijskoj, evropskoj, bliskoistočnoj i afričkoj kuhinji i tradicionalnim američkim pekarskim proizvodima, muskatni oraščić ima i istorijat medicinske upotrebe.

Podaci sugerišu da ima dugu istoriju korišćenja za ublažavanje hroničnog bola. Nalazi studija na pacovima sugerišu da ulje muskatnog oraščića može imati potencijal kao sredstvo protiv hroničnih bolova.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, jedna kašičica ili 2,2 grama mlevenog muskatnog oraščića ima 12 kalorija. Kalorije potiču od ugljenih hidrata (1,08 g), proteina (0,13 g) i masti (0,8 g).

Muskatni oraščić sadrži malu količinu vitamina A i C, holina i folata, ali ne u količinama koje će uticati na vaš dnevni preporučeni unos tih nutrijenata. Takođe, sadrži i minerale kao što su kalcijum (3,7 mg), magnezijum (3,7 mg), kalijum (7,0 mg), fosfor (4,3 mg) i male količine natrijuma i mangana.

Razmatranja pre upotrebe muskatnog oraščića

Dok se muskatni oraščić često koristi u kuvanju i pečenju, njegova upotreba može ponekad imati i ozbiljne neželjene efekte.

Prema nekim izvorima, ova biljka utiče na nervni sistem i maštu. Neki stručnjaci upozoravaju da esencijalno ulje muskatnog oraščića može imati hipnotički ili halucinogeni efekat.

Postoje i objavljeni izveštaji o upotrebi muskatnog oraščića kao psihotropnog leka sa štetnim posledicama.

Prema Sveobuhvatnoj bazi podataka o prirodnim lekovima, muskatni oraščić je bezbedan kada se konzumira u količinama koje se obično nalaze u hrani. Međutim, prekomerna konzumacija muskatnog oraščića može biti rizična i može izazvati neželjene efekte kao što su mučnina, povraćanje i halucinacije.

Postoje izveštaji o trovanju muskatnim oraščićem koji datiraju iz ranih 90-ih godina, sa simptomima uključujući pekući bol u stomaku, vrtoglavicu ili prekordijsku anksioznost. Naučnici sugerišu da su toksični efekti muskatnog oraščića posledica prisustva miristicinskog ulja, prirodnog organskog jedinjenja koje se nalazi u začinu.

U jednom objavljenom izveštaju, naučnici su otkrili da je trovanje muskatnim oraščićem retko, ali verovatno nedovoljno prijavljeno i da ga treba uzeti u obzir kod rekreativnih korisnika supstanci sa akutnim psihotičnim simptomima i simptomima centralnog nervnog sistema.