POSLE OSAM DECENIJA

Dirigent i kompozitor Leo Gejer naglasio je da je muzika logoraša sačuvana u Aušvicu „kao rasuta slagalica“.

Muzika koju su komponovali zatvorenici u Aušvicu tokom Holokausta konačno će ugledati svetlost dana sledeće nedelje.

muzika u aušvicu

Biće predstavljena četiri od preko 200 komada koje je otkrio dirigent i kompozitor Leo Gejer tokom posete tom koncentracionom logoru 2015. godine.

Gejer je posetio bivši nacistički koncentracioni logor nakon što je dobio nalog da komponuje muziku u znak sećanja na Martina Gilberta, britanskog istoričara i stručnjaka za holokaust koji je umro u februaru te godine.

Gejer, koji nije Jevrej, otputovao je u Poljsku da bi stekao „osećaj težine“ Gilbertovog dela. Dok je bio tamo, sastao se sa arhivistom u Memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, koji je spomenuo da imaju ostatke muzičkih ploča koje su svirali orkestri u logoru.

„Umalo da se srušim…“

„Znao sam da u Aušvicu postoje orkestri i o tome smo razgovarali, jer me je kao muzičara to zanimalo“, rekao je Gejer u telefonskom intervjuu za CNN u četvrtak.

„Tek tada je pomenuo rukopise u arhivi. Skoro sam se srušio kada mi je prvi put rekao – nisam mogao da verujem da je tako nešto prošlo skoro nezapaženo skoro 80 ​​godina“, dodao je on.

Gejer, koji je doktorirao muziku i kompoziciju na Univerzitetu Oksford, naglasio je da je muzika što je sačuvana u Aušvicu „kao rasuta slagalica“. Ali on je odlučan da sastavi ova dela i oživi ih.

Četiri numere koje će biti predstavljene sledeće nedelje biće deo jubilarnog koncerta Constella Music povodom 10. godišnjice.

Izvor: Index.hr